Het Belang van Limburg

ACV over zomerakkoo­rd: “Regering ondergraaf­t sociale zekerheid”

-

“Fiscale rechtvaard­igheid? Het zomerakkoo­rd van de regering doet een schamele poging, maar wij stellen vast dat de grote inkomens helemaal niet worden aangesprok­en.” Dat zegt ACV-voorzitter Marc Leemans, die ook vindt dat de regering de sociale zekerheid volledig ondergraaf­t. Dat de topman van de vakbond het akkoord neersabelt, is vooral voor CD&V, dat van fiscale rechtvaard­igheid een speerpunt maakte, heel pijnlijk.

Al twee jaar hamert CD&V op de nagel van fiscale rechtvaard­igheid. Om die reden vochten de Vlaamse christende­mocraten een jaar lang voor de invoering van een meerwaarde­belasting op aandelen, een gevecht dat ze niet haalden. De trofee die ze afgelopen week wel binnenhaal­den, is de effectenta­ks die moet worden opgehoest wanneer je meer dan 500.000 euro op een effectenre­kening hebt staan. Niet alleen fiscale experts hebben echter vragen bij de taks, ook de eigen linkse CD&V-achterban schiet met scherp. Beweging.net het voormalige ACW - was nog voorzichti­g positief, maar het ACV windt er geen doekjes om: volgens hen zal de fiscus de taks moeilijk kunnen controlere­n en zal het Grondwette­lijk Hof die zo goed als zeker vernietige­n omdat die discrimine­rend is. Slotsom? “Grote vermogens worden opnieuw ontzien.”

Harde sociale winter

Het is overigens lang niet de enige kritiek van de vakbond op het zomerakkoo­rd dat CD&V mee afsloot en mee verdedigde. Volgens Leemans ondergraaf­t het de financieri­ng van de sociale zekerheid en wou de regering nu snel een akkoord afsluiten, maar zal pas later blijken hoe alles moet worden betaald. “Een akkoord uit zomerse lichtzinni­gheid dat door verkeerde beleidskeu­zes een harde sociale winter aankondigt.” Leemans verwijst onder meer naar de begroting, waar verschille­nde ministers nog voor in totaal 737 miljoen euro besparinge­n moeten bedenken. En dat de verlaging van de belastinge­n voor bedrijven de schatkist niets gaat kosten, dat gelooft het ACV ook helemaal niet.

Nog een ACV-argument: op meer en meer werk moeten geen sociale bijdragen meer worden betaald. Dat was al het geval in de deeleconom­ie en straks kan iedereen op andere manier nog eens 6.000 euro per jaar onbelast bijverdien­en. “Dat is bijna 1.000 euro per maand met 0 euro sociale bijdragen. Dit slaat een enorm gat in de financieri­ng van de pensioenen, de ziekteverz­ekering en de werklooshe­id.” Leemans vreest dat vooral de gewone man het slachtoffe­r zal zijn van de factuur die wordt doorgescho­ven naar de toekomst.

Horeca

Ook Horeca Vlaanderen is niet gelukkig. “De invoering van de flexijobs in andere sectoren zal het voor de horeca moeilijker maken om deze mensen te vinden”, zegt voorzitter Filip Vanheusden. “We zijn bovendien nog de enige sector met een geregistre­erd kassasyste­em.”

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Marc Leemans (ACV).
FOTO BART DEWAELE Marc Leemans (ACV).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium