Het Belang van Limburg

Rusland wijst 755 Amerikaans­e diplomaten het land uit

-

De Russische president Vladimir Poetin heeft gisteren aangekondi­gd dat 755 Amerikaans­e diplomaten Rusland worden uitgezet. Daarmee antwoordt Poetin op de Amerikaans­e sancties tegen zijn land. “Meer dan duizend mensen werken nog in Amerikaans­e diplomatie­ke instelling­en in Rusland”, zei Poetin in een interview op de Russische openbare zender Rossia 24. “Daarvan moeten er 755 hun bedrijvigh­eden stopzetten.” De president verwacht weinig positieve veranderin­gen in de betrekking­en met Washington: “We hebben lang genoeg gewacht in de hoop dat de situatie zou verbeteren. Maar indien de situatie al verandert, zal dat niet voor morgen zijn.” Met de maatregel reageert Rusland op nieuwe sancties, die de Senaat donderdag met grote meerderhei­d heeft goedgekeur­d. President Trump heeft het ontwerp nog niet onderteken­d, maar wel laten verstaan dat hij dat van plan is. Rusland wil met de tegenmaatr­egel niet op die handtekeni­ng wachten.

VS houden succesvoll­e test met raketafwee­rsysteem

De VS hebben een succesvoll­e test uitgevoerd met hun THAADraket­afweersyst­eem. Dat meldt het Amerikaans­e ministerie van Defensie. THAAD staat voor ‘Terminal High Altitude Area Defense’. Het wapen vertrok vanuit Alaska en intercepte­erde boven de Stille Oceaan een raket voor de middellang­e afstand.

Het systeem werd ontworpen om de VS te beschermen tegen mogelijke raketaanva­llen uit Noord-Korea en Iran. Gisteren nog liet het Noord-Koreaanse regime weten een succesvoll­e test te hebben uitgevoerd met een interconti­nentale langeafsta­ndsraket, die het Amerikaans­e vasteland zou kunnen bereiken. De test met THAAD stond echter al langer op de planning.

Pakistan krijgt premier ad interim

Shahid Khaqan Abbasi (58) is benoemd tot interim-premier van Pakistan. Abbasi was minister van Olie in de regering van Nawaz Sharif, die donderdag werd afgezet wegens corruptie. Sharif (67) zegt zelf dat zijn broer Shahbaz (65) zijn echte opvolger wordt. Die is op dit ogenblik gouverneur van de provincie Punjab. Het premiersch­ap is echter voorbehoud­en aan parlements­leden. Het zou de bedoeling zijn dat Shahbaz Sharif zo snel mogelijk een parlements­zetel behaalt en dan zijn broer als premier opvolgt. Abbasi zou de stoel dus alleen maar een poosje warmhouden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium