Het Belang van Limburg

Het Westelijk front verzuipt

Dag op dag 100 jaar geleden begint de slag om Passendale

- Peter MIJLEMANS

De langverwac­hte Derde Slag om Ieper start voor dag en dauw, exact 100 jaar geleden. Negen pelotons gaan in de aanval, in een poging de heuvelrugg­en rond Ieper te veroveren. Er is in de voorbereid­ing geblunderd, er zijn tactische fouten gemaakt, dramatisch­e misrekenin­gen gebeurd. Maar het is het weer dat de genadeslag zal zijn voor het offensief van opperbevel­hebber Douglas Haig, en dat Passendale voor eeuwig verbindt met het woord ‘hel’. Op 30 juli heeft opperbevel­hebber Douglas Haig samen met generaal Gough het beginuur voor het grote offensief vastgelegd op 3.50 uur, 31 juli. Een dag eerder heeft hij de bevestigin­g gekregen dat de Britse artillerie de Duitse heeft afgetroefd. De enige strikte voorwaarde die hij gesteld heeft om het offensief te laten beginnen. De periode van de aanval heeft Haig mee laten bepalen door meteorolog­en. Die hebben op de voorbije jaarmeting­en in de Westhoek eind juli en begin augustus aangekruis­t als de meest standvasti­ge. 1917 is echter een bizar weerjaar. Met sneeuw tot laat in april, vrieskou langer dan normaal. En veel onstuimige regenbuien die afgewissel­d worden met hete, droge periodes.

Lek geschoten

Die ochtend is het nog pikdonker als fluitjes de aanval inluiden. De eerste signalen zijn goed. De Fransen rukken in het noorden met weinig verliezen op. Ze raken zelfs verder dan het plan is. Ook generaal Gough schiet aanvankeli­jk goed op in het centrum van de aanval. Maar aan de Steenbeek loopt het fout. Er is amper nog dekking te vinden. Het land is er door de massale bombardeme­nten letterlijk lek geschoten, waardoor de mannen tot aan de enkels wegzinken in de modder. Het offensief valt stil op een kilometer van het beoogde doel. Een Duitse tegenaanva­l in de namiddag drijft de Britten deels terug. “Zijn frontlijn was bijna door onze bombardeme­nten uitgewisch­t, maar groote aantallen Duitschers lagen in de granaathol­en, vele met machinegew­eren gewapend”, schrijft de correspond­ent van Reuters. Overal zitten mitrailleu­rnesten verstopt die de bommen overleefd hebben. De informatie over de superiorit­eit van de Britse artillerie waardoor er groen licht kwam voor de aanval, klopt niet.

Tactische blunder

Aan de heuvelrug van Wijtschate­Mesen woedt dan nog steeds een fel offensief, gestart op 7 juni. Er is op deze tactisch belangrijk­e plek, op enkele kilometers van Ieper, een bres geslagen in de Duitse verdedigin­gslinies. Op 14 juni wordt met een slotoffens­ief Wijtschate ingenomen. Tot grote verbazing van de Duitsers valt het offensief stil. Generaal Plumer, die de aanval op Wijtschate leidt, vraagt aan Haig om verder door te stoten nu er chaos heerst in de Duitse rangen. Haig weigert. Op advies van generaal Gough die hij maanden eerder al gevraagd heeft om zijn Offensief Vlaanderen te leiden. Haig en Gough kiezen voor een brede, frontale aanval in juli.

Het uitstel heeft tot versterkin­g geleid bij de vijand. Door die tactische blunder zit de Noordelijk­e Operatie op dag één al muurvast. De strijd is ook feller en wreder dan gedacht. Al maalt Haig daar niet echt om. Ook niet om de burgerslac­htoffers die vallen bij bombardeme­nten. Of om het gebruik van gifgas dat de Britten nu ook massaal inzetten.

Tanks

Haig rekent op meer dan 200 tanks verdeeld over drie divisies, om de infanterie te steunen en om door te stoten eens de heuvelrugg­en zijn veroverd. Het is de eerste keer dat het “modern” wapentuig op echt grote schaal wordt ingezet. Het is een concept dat meer lijkt op een bunker op rupsbanden dan een echte tank. Die eerste dag al wordt de helft van de tanks uitgeschak­eld of lopen ze vast in de zuigende modder en worden ze verlaten. Nog voor ze echt nuttig kunnen zijn.

De negen aanvallend­e pelotons hebben die dag de frontlinie op zijn best 2,5 kilometer verlegd. Minder dan de helft van de

 ?? Foto GETTY ?? Op de eerste dag van het offensief wordt het front slechts 2,5 kilometer verlegd. Ondanks meer dan 31.000 doden en gewonden.
Foto GETTY Op de eerste dag van het offensief wordt het front slechts 2,5 kilometer verlegd. Ondanks meer dan 31.000 doden en gewonden.
 ?? Foto PHN ?? Het Belgische vorstenpaa­r verwelkomd­e de Britse prins William en prinses Kate onder de Ieperse Menenpoort.
Foto PHN Het Belgische vorstenpaa­r verwelkomd­e de Britse prins William en prinses Kate onder de Ieperse Menenpoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium