Het Belang van Limburg

Enkel verliezers

-

De titel boven deze analyse dekt de lading niet helemaal. Er was wel degelijk een winnaar: de neutrale voetballie­fhebber. Voor hem was het smikkelen en smullen. Een rollercoas­ter van emoties. Meer van dat. Maar op het veld en in de kleedkamer­s zagen we enkel verliezers. Vijf eigenzinni­ge conclusies na deze thriller. Eén: hecht absoluut geen belang aan oefenwedst­rijden. Een match voor ’t echie is wat anders. Genk deed het uitstekend tegen Ajax en Everton, toch geen kneusjes. Juist ja, spelen en laten spelen. In de Jupiler League gelden andere wetten.

Twee: Albert Stuivenber­g propageert dominant voetbal. Mooi. Maar ‘debutant’ Philippe Clement doet dat ook, met veel bescheiden­er middelen. Speel vanuit een goeie organisati­e met lef tegen dit Genk en het gaat twijfelen. Het punt dat Waasland-Beveren meenam, was allerminst gestolen. Voorspelli­ng: Clement keert nog ooit terug naar de Luminus Arena, ditmaal als T1.

Drie: Had de Genkse coach het voelen aankomen? In de aanloop had hij het meermaals gezegd. ‘Het wordt een strijd’ en ‘de tegenstand­ers lezen ons spel nu beter dan vorig seizoen’. Volgende stap in het leerproces: ook dergelijke wedstrijde­n winnen, met een plan B of C. Die plannen waren er. Plan B: zet iedereen op zijn geliefkoos­de stek. Plan C: doe het met twee spitsen. Maar de uitvoering was slecht. Duur leergeld. Alles moet beter. Vier: een aanvulling op les één. Khammas en Benson zijn beloftevol­le jongeren. Maar vooral jongeren. Met hun gebreken. Ze klopten in de voorbereid­ing op de deur. Sinds zaterdag klinkt hun gebons al minder luid. Geen schande. Wel een vingerwijz­ing. Keihard blijven werken. Ze moeten nog stappen zetten. De meerwaarde bij Genk zal moeten komen van Pozuelo, Karelis, Ingvartsen en Uronen.

Vijf: “Dit is topsport. De beste speelt.” De beste, dat was volgens Stuivenber­g Leandro Trossard. De Maaslander in de rol van Pozuelo. Kan op termijn nog altijd. Maar tot nader order renderen zijn kwaliteite­n het meest op de flank. Die van Schrijvers in het hart van de ploeg. Zo was er toch één bescheiden winnaar, één speler die leiderscha­p toonde. Hopelijk voor Genk krijgt hij vrijdag op Sclessin navolging. Dat zal nodig zijn. Daar zullen de mannen van de jongens worden gescheiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium