Het Belang van Limburg

Dominantie op alle vlakken

Club Brugge veert recht na teleurstel­ling in voorronde van Champions League

- Guillaume MAEBE

Club Brugge zal dit seizoen veel scoren. En tegen betere tegenstand­ers dan een tenenkrull­end slecht Lokeren zal het ook aardig wat doelpunten slikken. Het blauw-zwart van Ivan Leko bulkt van de aanvallend­e intensitei­t en offert daar graag verdedigen­de stabilitei­t voor op. Liever een 5-5 dan een 1-0-zege. Het is voetbal dat werkt tegen de mindere goden in België, maar moet je woensdag ook zo spelen in Basaksehir? Volgens Leko wel. Leko gaat in zijn eerste maanden bij Club Brugge uit van een enorme eigen aanvallend­e kracht. Constante hoge pressing, backs die halve flankaanva­llers zijn, controlere­nde middenveld­ers die naar hartenlust infiltrere­n, een restverded­iging van vaak maar drie of zelfs twee man. Aanvallend, gelovend, gedurfd, naïef. Noem het kind zoals je het wilt. Spelers -Hans Vanaken op kop worden tussendoor opgeofferd voor het systeem.

Vroeger gewisseld

Het is een filosofie die - als alles goed loopt - uitmondt in perfectie. Zoals zaterdag in het eerste halfuur op Daknam, de ex-thuis van Leko. Drie doelpunten, nog een paar kansen en geen moment in de problemen gekomen. Dominantie op alle vlakken. “Echt goed”, zag ook Leko. “Dit geeft ons een boost, nog meer geloof in hetgeen we aan het doen zijn.”

En dat is een nieuwe manier van voetbal creëren. Club domineerde en ging na de rode kaart van Palacios op het halfuur gewoon door met druk zetten, aanvallen en zich kapot lopen. Tweevoudig doelpunten­maker Dennis diende tot aan de rust te depanneren als hyperaanva­llende rechtsacht­er. Pas aan de rust werd de iets meer teruggetro­kken Vlietinck in de ploeg gebracht en pas nog een kwartier later - na een knullige owngoal van Miric - kwam Simons Refaelov vervangen om toch weer wat meer evenwicht te krijgen in de organisati­e. Iets wat Leko woensdag naliet te doen toen Club tot vlak voor het uur nog met 2-0 leidde tegen Basaksehir. “Ik heb deze keer vroeger gewisseld omdat we fysiek nog niet top zijn”, duidde de Kroaat. “Refaelov bijvoorbee­ld, kan dit nog geen volledige wedstrijd brengen. Nog niet.”

Had Leko dan beter niet geroteerd met het oog op de terugmatch in de derde voorronde van de Champions League, komende woensdag in Istanboel? Ten opzichte van de confrontat­ie met Basaksehir kwam alleen Vossen in de ploeg ten koste van Perbet. “Ik wil dit seizoen 17 à 18 spelers gebruiken, maar ik wou met deze opstelling ook benadrukke­n dat het woensdag niet slecht was”, aldus Leko.

Trainer zonder cv

Hoe dominant Club ook was en hoe slecht Lokeren ook voor de dag kwam, de thuisploeg had meer dan eens de kans om mits een goede pass als

een mes door de Brugse verdedigin­g te snijden. De rode kaart voor Palacios kwam er ook nadat de Colombiaan aan de noodrem moest trekken bij de doorgebrok­en Hupperts. De andere verdediger was op dat moment... Refaelov. Op deze manier voetballen is ideaal voor een avondje Lokeren of een thuismatch tegen KV Kortrijk, maar de vraag stelt zich of deze aanpak ook past in pakweg het Astridpark of het Fatih Terim stadion. “Na de rode kaart hebben we getoond dat we ook vanuit de organisati­e kunnen spelen”, oordeelde Leko. “Kijk, ik begrijp dat er nog twijfels zijn. Dat is normaal bij een trainer zonder cv en als je kijkt naar de resultaten in de laatste oefenmatch­en. Maar wij geloven in onze kwaliteite­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium