Het Belang van Limburg

“Vechtlust alleen is niet genoeg”

Orlando Sa bezorgt Standard felbevocht­en punt

- Bob FAESEN

KV Mechelen en Standard zijn het seizoen begonnen met een 1-1-gelijkspel. Het terechte verdict van een intense eerste helft met veel kansen en een mindere tweede. “Het kan en moet beter, maar toch heb je het gevoel dat er hier meer inzat”, vond doelpunten­maker Orlando Sa (29). Een ding is zeker: Seth De Witte zal vannacht niet al te best slapen. De KVM-verdediger ging na acht minuten flagrant in de fout met een te korte terugspeel­bal. Orlando Sa nam het geschenk met open armen aan en bracht de stand op 1-1. Nog maar een minuutje eerder had Stefan Drazic de thuisploeg op voorsprong geschoten. Een paar minuten na zijn treffer kreeg Sa zowaar een tweede open kans aangeboden - Rob Schoofs verspeelde de bal knullig - maar deze keer bleef het zonder gevolgen. “Ik gleed een beetje uit met mijn linkse voet en mikte daardoor naast”, baalde de Portugese spits na afloop.

Eresaluut

Al dat vroege doelgevaar leidde tot een aantrekkel­ijke eerste helft, vol met doelgevaar. “De mensen zullen ervan hebben genoten”, zei Sa, die al bij al kon leven met het behaalde punt. “Beide ploegen hadden hun momentjes. Het was fiftyfifty en dus is een punt fair, maar die scheidsrec­hter (Lawrence Visser, nvdr) was een heel ander verhaal. Naar mijn mening was hij totaal niet fiftyfifty. Standard krijgt altijd de kleine details tegengeflo­ten.”

Hoe dan ook, de rekening van Sa in deze competitie is geopend. De jacht op de Gouden Stier daarmee ook? “Laten we eerst eens zien wat er zal gebeuren tussen nu en het sluiten van de transferma­rkt”, merkte hij opvallend genoeg op. “Maar ik zal uiteraard altijd alles geven om de ploeg te helpen. Als dat kan met goals, des te beter.”

Nog opvallend: zijn doelpunt vierde Sa met een eresaluut. “Vanaf nu zal ik al mijn goals zo vieren. Onze club en onze fans denken links, dit is een teken dat ik met ze ben en dat we allemaal samen moeten knokken.”

Knokken

En dat knokken is trainer Ricardo Sa Pinto op het lijf geschreven. Zet daar alsjeblief­t een keer 90 minuten een camera op en zendt het resultaat uit, niemand die zich zal vervelen. Wat was de kersverse Standard-coach in de weer tijdens zijn officiële debuut. Bijvoorbee­ld bij de vrije trap van Mpoku een kwartier voor tijd, het sleutelmom­ent van de match. De heerlijke krul van de verloren zoon spatte uiteen op de paal.

“Of ik blij ben met dit punt? Nee, ik had er drie gewild”, reageerde Sa Pinto. “Op basis van de tweede helft was dat verdiend geweest. Het was een pak beter dan voor rust, maar het ontbrak ons aan efficiënti­e. Ach, onze ploeg is nog in opbouw, met heel wat nieuwe spelers. Het zal steeds beter gaan.” Het zal ook nog beter moeten voor Standard. Defensief zag het er allemaal behoorlijk uit, met een goeie Ochoa en een fysiek sterk defensief middenveld. Maar daar staat een gebrek aan creativite­it tegenover. “In de eerste helft hebben we twee grote fouten gemaakt, maar daarnaast heeft Standard niks kunnen creëren”, merkte KVtrainer Yannick Ferrera terecht op. Of hoe Orlando Sa het zei: “vechtlust is goed, maar daar alleen win je niet mee. Het kan en moet beter, maar toch heb je het gevoel dat er vandaag meer inzat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium