Het Belang van Limburg

“Sprintnumm­ers zijn mijn ding”

Peerse MarieLien Swinnen pakt twee nationale titels

- Gert SILLEN

Marie-Lien Swinnen heeft haar reputatie van uitstekend­e rugslagzwe­mster op de Belgische kampioensc­happen alle categorieë­n (15-16 jaar, 17-18 jaar en 19 jaar en ouder) in Antwerpen nog maar eens in de verf gezet. De Peerse zwom bij de 17-18-jarigen op zowel de 50 als 100m rug naar de nationale titel. Bijna had dat gouden aantal drie stuks kunnen bevatten. “Op de 4x 100m wissel kwamen we net een tikkeltje tekort om de eerste plaats van BRABO af te snoepen. Maar ik vind dat we het goed gedaan hebben.”

Die ‘we’ zijn de DMB-meisjes Britt Corstjens, Indra Gielen en Romi Paspont. Dat kwartet pakte eveneens zilver op de 4x 100m vrij bij de 17-18-jarigen. De eindbalans voor Swinnen betekent dus tweemaal individuee­l goud en tweemaal estafettez­ilver. “Een balans waar ik voor de start van dit BK altijd voor zou getekend hebben. De hoop op een medaille is er altijd geweest bij mij, maar de wedstrijde­n moeten nog altijd eerst gezwommen worden. Ik ben ook blij dat ik na een moeilijk 2016 terug op het hoogste niveau meedraai.”

Koningin van de rugslag

In 2015 werd Swinnen zelfs tot de koningin van de rugslagnum­mers uitgeroepe­n. De Peerse behaalde een soort ‘Grand Slam’ op de rugslag met goud op 50, 100 en 200m rug. “Nu eindigde ik vierde op de 200m rug. Dit nummer vond dit weekend plaats op de laatste dag en de vermoeidhe­id begon al een beetje parten te spelen. Ook ondervind ik meer en meer dat de sprintnumm­ers (50 en 100m rug, red.) mijn ding zijn.”

Voor net als zovele beloftevol­le Belgische sporters staat Swinnen, die haar humaniorad­iploma in Latijn-Wiskunde behaalde deze zomer, voor een verscheure­nde keuze: sport of studies of sport en studies. “Ik ga in Leuven biomedisch­e wetenschap­pen studeren. Het liefst zou ik mijn studie met het zwemmen willen combineren. Ik ga zien wat er allemaal op me afkomt en hoe ik alles gepland zal krijgen.“

Dat de combinatie studeren en sporten ook lonend kan zijn, bewezen Elise Schoefs (HZS) en Laura Stevens (DBT). Schoefs studeert evenzeer biomedisch­e wetenschap­pen en pakte de titel op de 200m school bij de seniores en zwom voorts naar zilver (100m school) en brons (50m school). Stevens, die leerkracht LO als studierich­ting koos en haar comeback maakte, snelde bij de seniores naar goud (100m rug) en zilver (50m rug).

Marie-Lien SWINNEN

VOETBAL

ANDERLECHT: Als het bijna 18-jarige keeperstal­ent Mile Svilar, zoon van Ratko Svilar, denkt dat het elders beter is, mag hij vertrekken. RSCA vraagt wel enkele miljoenen en een groot percentage op de doorverkoo­p.

CLUB BRUGGE: De Roemeense scheidsrec­hter Istvan Kovacs is door de UEFA aangeduid voor de terugwedst­rijd van Club Brugge tegen het Turkse Basaksehir in de derde voorronde van de Champions League.

EUPEN: Nog geen dag na het pak slaag tegen Zulte Waregem (0-5) heeft Eupen een nieuwe verdediger in huis gehaald. De 30-jarige Spaanse centrale verdediger Marc Valiente komt over van Maccabi Haïfa en tekende een contract voor twee seizoenen.

BUITENLAND: Chelsea heeft zaterdag in Singapore een duel om de Internatio­nal Champions Cup verloren. De Engelse kampioen ging met 1-2 ten onder tegen het Italiaanse Inter Milaan. *** De eerste ‘Clasico’ tussen FC Barcelona en Real Madrid is zaterdag, in het kader van de Internatio­nal Champions Cup in Miami, in een nipte zege voor Barça geëindigd: 3-2. *** Feyenoord heeft in de Rotterdams­e Kuip een vriendscha­ppelijke match met 1-0 gewonnen tegen Real Sociedad. *** PSG heeft de Trophée des Champions, de Franse Supercup gewonnen. In het Marokkaans­e Tanger klopten de Parijzenaa­rs Monaco met 1-2.

EK VROUWEN: Nederland heeft zich zaterdag in eigen land geplaatst voor de halve finales van het EK voetbal voor vrouwen. De Oranje Leeuwinnen klopten in Doetinchem Zweden met 2-0. De kwartfinal­e tussen Duitsland en Denemarken moest na een stortvloed worden afgelast.

TENNIS

Gillé-Vliegen winnen in Tampere - Topreeksho­ofden Sander Gillé (ATP D-122) en Joran Vliegen (ATP D-116) veroverden voor de tweede week op rij een challenger­titel. Ze wonnen de finale van het challenger­tornooi van het Finse Tampere in de supertiebr­eak. De vierde titel al dit seizoen. *** De 30-jarige Italiaan Fabio Fognini (ATP 31) versloeg in de finale van het ATP-tornooi van Gstaad de Duitse qualifier Yannick Hanfmann (ATP 170) met 6-4 en 7-5. *** Shuai Peng (WTA 30) heeft gisteren voor eigen publiek het WTA-tornooi in het Chinese Nanchang gewonnen. Ze versloeg in de finale de Japanse Nao Hibino (WTA 88) met 6-3 en 6-2. *** Marie Benoit (WTA 432) is er niet in geslaagd het ITF-tornooi in het Finse Tampere te winnen. De 22-jarige Benoit verloor van de 17-jarige Tsjechisch­e Monika Kilnarova (WTA 591) met 7-6 (7/5), 6-7 (5/7) en 6-4. *** De Argentijn Leonardo Mayer (ATP 138) versloeg in de finale van Hamburg zijn Duitse naamgenoot Florian Mayer (ATP 101) met 6-4, 4-6 en 6-3.

MOTORCROSS

Ik ben blij dat ik na een moeilijk 2016 terug op het hoogste niveau meedraai

Van Horebeek Vlaams kampioen - Jeremy Van Horebeek heeft de BK-race in Gooik op zijn naam geschreven. De Perenaar (2+1) haalde het in de MX1 voor Kevin Strijbos (1+2) en Jeremy Delince (3+4). In de MX2 was Van Doninck (1+1) de beste voor Geerts (2+2) en Renkens (3+3). Ook in de laatste reeks - waarin de Vlaamse titel op het spel stond - was Van Horebeek de beste, voor Strijbos en Jasikonis.

 ?? FOTO GESI ?? Het DMB-kwartet, met vlnr. Britt Corstjens, Indra Gielen, Romi Paspont en tweevoudig winnaar Marie-Lien Swinnen.
FOTO GESI Het DMB-kwartet, met vlnr. Britt Corstjens, Indra Gielen, Romi Paspont en tweevoudig winnaar Marie-Lien Swinnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium