Het Belang van Limburg

Punt is binnen voor Vandoorne

-

Eindelijk, die vervelende nul is weg. Vorig jaar had Stoffel Vandoorne maar één kans nodig om een WK-punt te scoren, maar dit seizoen duurde het tot de elfde manche. Als we streng mogen zijn: teammaat Fernando Alonso scoorde 8 pjnten. En ook voor Vandoorne hadden het er twee kunnen zijn, maar eentje gooide hij zelf weg in de pitstop. Hij schoot een halve meter door, waardoor de bandenwiss­el langer duurde. Anders had hij misschien een Force India achter zich kunnen houden. Nu mocht hij van geluk spreken dat Nico Hulkenberg ook een slechte stop had, of de buit was noppes geweest. Maar toch: Vandoorne presteerde het hele weekend op hoog niveau. Ondanks de 60 graden in de auto - de Hungarorin­g is een van de zwaarste circuits - en ondanks een probleem met zijn sportdrank­jes. Wegens maagklacht­en durft Vandoorne tijdens de race niet te drinken.

“De start was minder doordat mijn motor heet liep. Alonso had trouwens hetzelfde probleem”, begint Vandoorne zijn relaas. “Maar daarna ging het prima. In de eerste stint vond ik het tempo zelfs iets te laag. Maar inhalen gaat hier natuurlijk niet. De slechte pitstop was natuurlijk mijn fout. Ik was verrast hoe weinig grip er was in de pitlane. Mijn wielen blokkeerde­n en ik schoof door. Misschien had er een plaats hoger ingezeten, maar zeker is dat niet. Ik ben vooral blij dat mijn eerste punt van het seizoen een feit is, en dat ik hier in alle sessies in de top tien meedraaide. Eigenlijk is dit het derde weekend op rij waarin in constant presteer. Eindelijk kan ik vechten met andere auto’s, met de Toro Rosso’s, de Force India’s, de Renaults. Eindelijk doen we mee in de koers.”

Verstappen in de fout

Vandoorne vertrekt met een goed gevoel op vakantie in Montenegro, maar bij Max Verstappen zal het wringen. De overwinnin­g waarvan op de bochtige Hungarorin­g

Stoffel VANDOORNE Di Resta vervangt zieke Massa

Felipe Massa voelde zich vrijdag ziek en duizelig en liet zich onderzoeke­n in een ziekenhuis in Boedapest.

Halfweg de derde vrije training gaf hij er zaterdag de brui aan. De Schot Paul Di Resta (31) aanwezig voor de Britse tv - werd opgetromme­ld en koud in de kwalificat­ies gegooid. Het was zijn eerste F1-optreden sinds 2013, toen hij voor Force India reed. De laatste jaren komt Di Resta (foto PhN) uit in de DTM.

Di Resta kwalificee­rde zich als 19de en viel zondag uit door een technisch probleem. stiekem gedroomd werd, zat er nooit in. Tot overmaat van ramp reed de Maaseikena­ar teammaat Daniel Ricciardo uit de race.

De Australiër was niet mals: “Max reed als een amateur, om het zacht uit te drukken. Er was totaal geen plaats. Maar hij houdt er niet van als een teammaat voor hem geraakt. Zijn goede start liep slecht af en dan is het alsof hij zegt oeps, dat moet ik snel even fiksen. Het was een heel trieste fout. Hier bestaan geen excuses voor.” Verstappen putte zich uit in excuses. Dat het honderd procent zijn fout was, lijdt geen twijfel. Hij blokkeerde een wiel en schoof vol onderstuur in de flank van zijn teammaat. Verstappen: “Ik ga Daniel zo snel mogelijk opzoeken om me te excuseren. We hebben tot nu toe altijd een goede relatie gehad, we lachen wat af met ons twee, en ik zou niet willen dat hiervan iets blijft hangen. Natuurlijk deed ik het niet met opzet. We remden allebei heel diep in de bocht. Ik blokkeerde een wiel en daarna kan je niets meer doen. Dit is absoluut het laatste dat je wil.”

Dat hij een straf van tien seconden kreeg, begreep hij dan ook. “Volkomen terecht. Ik heb nu eenmaal iemand aangeraakt en die is uitgevalle­n.”

Teambaas Christian Horner van Red Bull kon er niet mee lachen, maar vond toch iets positiefs: “Het is goed te zien dat Max zijn hand opsteekt, de schuld op zich neemt en zich gaat excuseren.”

Eindelijk kan ik vechten met anderen. Eindelijk doen we mee in de koers

 ?? FOTO AFP ?? Max Verstappen schuift naar buiten tegen teammaat Daniel Ricciardo. Achter hen zijn Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne bevoorrech­te getuigen.
FOTO AFP Max Verstappen schuift naar buiten tegen teammaat Daniel Ricciardo. Achter hen zijn Fernando Alonso en Stoffel Vandoorne bevoorrech­te getuigen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium