Het Belang van Limburg

“Koersen zoals bij de jeugd”

Tim Wellens start met goesting én ambitie in eigen GP

- Freddy VAES

Deze namiddag wordt in en rond het stadscentr­um van St.-Truiden de derde Grote Prijs Tim Wellens betwist. Met aan de start uiteraard Tim Wellens Na zijn gedwongen opgave in de Tour heeft hij zaterdag in San Sebastian de competitie hervat en met het oog op de BinckBank Tour, waarin hij andermaal wil schitteren is hij bereid om in zijn eigen Grote Prijs nog eens diep te gaan.

himself.

Tim heeft van bij de opstart van zijn GP altijd gezegd dat hij er elk jaar opnieuw alles aan wil doen om zelf deel te nemen. En dat is met een renner met zijn status niet zo vanzelfspr­ekend. Zeker dit jaar niet. Zo is bijvoorbee­ld momenteel de Ronde van Polen bezig, een rittenweds­trijd die hij vorig jaar heeft gewonnen. En dan wil je daar natuurlijk graag opnieuw aan deelnemen. “Toch stond dat niet op de planning”, benadrukt Tim. “Het was uiteraard de bedoeling dat ik de Ronde van Frankrijk zou uitrijden. En dan was een combinatie van Polen en BinckBank te veel. Vandaar dat we gekozen hebben voor San Sebastian. En dat komt natuurlijk goed uit voor mijn GP”, aldus Tim. “Dit is een mooie wedstrijd met een mooie aankomst op de Grote Markt. Er is in het begin even sprake geweest om er een criterium van te maken. Gelukkig is het een gewone koers geworden en gebleven. Voor de toeschouwe­rs is dat spannender en interessan­ter vind ik. Jammer dat er in Limburg zo weinig van die koersen zijn. Al moet ik wel zeggen dat eenmaal je beroepsren­ner bent, je nog weinig in België koerst. Ik ben al blij als ik eens in ons land kan koersen. Als dat dan ook nog in Limburg of zoals nu in mijn thuisstad is, dan is dat mooi meegenomen en interessan­t voor de fans die me anders zelden aan het werk zien. Door ons drukke programma is het voor organisato­ren niet makkelijk om een goed gestoffeer­d deelnemers­veld aan de start te krijgen. En dan is het begrijpeli­jk dat ze afhaken om een wedstrijd op stapel te zetten.”

Vizier op BinckBank Tour

Dat Tim zaterdag in San Sebastian niet in beeld kwam, is niet zo verwonderl­ijk. “Na mijn opgave in de Tour heb ik het drie dagen rustig aan gedaan om daarna de trainingen rustig te hervatten. Ik heb veel achter de brommer getraind. Doch dat is toch niet hetzelfde als competitie. Misschien lijkt drie dagen rust weinig, maar dat heb ik bewust zo gedaan. Vorig jaar heb ik na de Olympische Spelen iets te lang rust genomen en dat is me toen niet goed bevallen. Daarom wilde ik het nu anders doen want in de BinckBanck

Met Stuyven en Jans aan de start

De GP Tim Wellens start om 17.30 uur en gaat over 15 plaatselij­ke ronden. De aankomst is voorzien omstreeks 20.45 uur. De voornaamst­e deelnemers zijn naast Tim Wellens onder meer Jasper Stuyven, Roy Jans, Nick van der Lijke (Roompot), Timothy Stevens, Jarno Mobach (Sunweb), de broertjes Sweeck, enkele renners van het Nederlands­e continenta­le team Metec, het Amerikaans­e CCB Velotooler, Jens Reynders, Robbe Ghys en Milan Menten.

XTim WELLENS Tour (de vroegere Enecotour die Tim al twee keer won, nvdr.) wil ik er weer staan.”

Je mag dit soort wedstrijde­n niet onderschat­ten. Er wordt van begin tot einde geknald

Zoals bij de jeugd

Uiteraard straks ook in de GP Tim Wellens. “Natuurlijk”, lacht hij. “De eerste editie heb ik gewonnen. Vorig jaar hielp ik mijn ploegmaat Pim Lightart (nu rijdend voor Roompot nvdr.) aan de zege. Zelf was ik toen na de Olympische Spelen en de jetlag niet in topconditi­e. Dit jaar wil ik opnieuw graag zelf winnen. Al is dat zeker niet gemakkelij­k. Je mag dit soort wedstrijde­n absoluut niet onderschat­ten. Zelf doe ik dat zeker niet. Uiteraard is het niveauvers­chil met de WorldTourw­edstrijd heel groot. Daar koers je tegen topberoeps­renners. Maandag zal dat anders zijn. Dan sta ik aan de start tussen jongens die mogelijk voor de wedstrijd nog een volle dagtaak hebben afgewerkt. Een oneerlijke strijd eigenlijk. Ik heb ontzettend veel bewonderin­g voor die jongens die in dit soort wedstrijde­n tot het uiterste gaan om ons het vuur aan de schenen te leggen. Maar ik hou van dit soort wedstrijde­n waarin er van start tot finish wordt geknald. Een beetje te vergelijke­n met de jeugdwedst­rijden van vroeger waar ik altijd ontzettend veel plezier heb beleefd. Dat zal nu niet anders zijn.”

 ?? Foto BELGA ?? Tim Wellens: “Ik ben blij dat ik nog eens in ons land kan koersen.”
Foto BELGA Tim Wellens: “Ik ben blij dat ik nog eens in ons land kan koersen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium