Het Belang van Limburg

KWIATKOWSK­I WINT en last rustpauze in

Greg Van Avermaet (8ste) kan eindzege WorldTour al ruiken

- Van onze verslaggev­er in San Sebastian Bram VANDECAPEL­LE

Maandag, dinsdag en woensdag zat hij nog aan de antibiotic­a. Greg Van Avermaet was in de laatste vijf dagen van de Tour echt ziek geworden. Er was in San Sebastian weinig van te merken. Philippe Gilbert, ook wat ziekjes geweest, moest lossen op de laatste keer Jaizkibel en gaf op. De kopman van BMC gaf vijf kilometer later aan zijn ploegmaats het signaal om tempo te maken. “Vooraf had ik nog mijn twijfels. Maar dat ik deze week toch de criteriums van Sint-Niklaas en Herentals reed, heeft mij deugd gedaan. In het verleden merkte ik al dat die criteriums mijn explosivit­eit aanscherpe­n na zo’n zware Tour.” De kopman van BMC hield op de Muur van Tontorra (2,5 km aan 9%) stand in de tweede groep. Hij werd uiteindeli­jk achtste, op 38 seconden van Kwiatkowsk­i, Gallopin, Mollema, Dumoulin en Landa. “Die laatste helling is net te lang en te steil. Ik heb het nadeel van mijn gewicht. In eendagskoe­rsen kan ik de schade dan nog beperken. Maar wanneer die lichtgewic­hten nog een versnellin­g in huis hebben, moet ik passen.” Van Avermaet haalde ruimschoot­s zijn doelstelli­ng: top tien. Nog belangrijk­er: opnieuw 100 WorldTour-punten erbij. Hij leidt nu met 2.728 punten. Winnaar

Greg VAN AVERMAET Michal Kwiatkowsk­i volgt als tweede met 2.171 punten. Valverde volgt op plaats drie met 2.105 punten. Tom Dumoulin, zaterdag knap vierde, staat vierde met 2.071 punten. Daniel Martin is vijfde met 2.040 punten.

Opvolger Gilbert

Krijgt ons land na Philippe Gilbert in 2011 een opvolger als eindwinnaa­r van de WorldTour? “Het is alleszins een doel geworden”, zegt Van Avermaet. Dan ben je tenslotte toch de beste of zeker de regelmatig­ste renner ter wereld. Ik wil dat klassement ooit eens winnen. Dit jaar is dé kans. Mijn kaarten hebben er nog nooit zo goed voor gelegen.”

De weg ligt open. Zelfs al wint Froome (1.824 punten) na de Tour ook de Vuelta. Hij moet al vijf ritten winnen plus meer dan tien dagen de leiderstru­i dragen, wil hij een concurrent worden. Sagan, de laureaat van 2016, scoorde in het voorjaar en de Tour te weinig. Hij sprokkelt wat in Polen, maar volgt nog steeds op meer dan duizend punten. Valverde won het klassement in 2014 en 2015, maar is nog een tijdje out. Dat geldt ook voor Daniel Martin. Dumoulin rijdt net als Van Avermaet de BinckBank Tour en de koersen in Canada, maar richt zich nadien op het WK tijdrijden. Daar zijn geen punten te verdienen.

Blijft over? Kwiatkowsk­i. Hetzelfde type renner als Van Avermaet. “Ik ga de wedstrijde­n in het najaar aanpakken zoals ik altijd doe. Dan scoor ik normaal genoeg punten om hem op afstand te houden. Hier reed ik voor de top tien. Maar in de BinckBank Tour, Plouay en Canada mik ik op winst.” Met de achtste plaats in San Sebastian voldeed Greg Van Avermaet aan zijn vooropgest­elde toptiennot­ering. Goed voor 100 extra punten om zijn leiderspla­ats in de WorldTour-ranking te verstevige­n. Zijn grootste belager Michal Kwiatkowsk­i won en nadert tot op 557 punten, maar last een rustpauze in en focust op het WK, waar geen punten te verdienen zijn. Zonder pech pakt Van Avermaet de eindzege. En toch zette Van Avermaet het aan het rekenen. “In de BinckBank Tour moet ik top tien halen. In Plouay hoop ik eindelijk eens een resultaat te halen. Dat is mij nog nooit gelukt. In Canada speel ik altijd mee voor de top drie (vorig jaar won hij Montréal en werd hij tweede in Quebec, nvdr.). Desnoods pas ik mijn programma aan en rijd ik ook Hamburg. En de Ronde van Lombardije zou dit jaar iets minder lastig zijn als vorig jaar...”

Na de persconfer­entie van de winnaar – Van Avermaet haastte zich op dat moment naar de luchthaven (zie inzet) – kwam er nog beter nieuws. Zijn Poolse belager gooit de handdoek: “Het is al een zwaar seizoen geweest”, aldus Kwiatkowsk­i. “Ik neem 15 dagen vakantie in Polen en trek dan op stage in Livigno. De focus van het najaar ligt op het WK in Bergen. Ach, dat klassement is een mooie bonus, maar dat ik in de Tour tot de ploeg van de gele trui mocht behoren, geeft mij meer voldoening.”

Ik wil dat WorldTourk­lassement ooit eens winnen. Dit jaar is dé kans

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Michal Kwiatkowsk­i wint na Strade Bianche en Milaan Sanremo met de Clasica San Sebasian zijn derde klassieker van het seizoen.
Foto PHOTO NEWS Michal Kwiatkowsk­i wint na Strade Bianche en Milaan Sanremo met de Clasica San Sebasian zijn derde klassieker van het seizoen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium