Het Belang van Limburg

Tweemaal goud voor België

Elise Mertens kan niet stunten

- Jean HENDRIX

De Belgische LRV-ruiters hebben het voortreffe­lijk gedaan op het EK Eventing op de Galgenberg in Tongeren. Het nationale LRV-team won de gouden medaille voor de Britten (zilver) en Nederlande­rs (brons). Alsof dit nog niet voldoende was pakte Wouter De Cleene individuee­l evenzo de gouden medaille. Onvoorzien­e taferelen in Tongeren. De dressuurpr­oef was een schot in de roos voor de Belgen. De nationale equipe van coach Herman Arnauts pakte de leiding. De teugels richting goud zouden de LRV-ers niet meer uit handen geven al werd het, naarmate het einde in zicht kwam, problemati­scher. “Zaterdag telden onze mensen ruim vierduizen­d wagens op de parking”, aldus LRV-directeur Inge Vandael. Duizenden supporters rond het crossparco­urs dus. “Een crossparco­urs dat verdorie zwaar was”, aldus Dirk Smeets, ruiter van de organisere­nde vereniging. “De hinderniss­en op zich waren oké, maar er was geen enkele vierkante meter plat en het hoge tempo eiste zijn tol.” Ongezien was ook de afsluitend­e jumping. Van de top tien bleef geen enkele ruiter foutloos. Uiteindeli­jk wonnen de Belgen de gouden medaille. “Wij hebben een goed EK gereden”, zegt coach Arnauts. “Wij wisten dat we een goede ploeg hadden. Het team werd door de supporters op handen gedragen. Tijdens de crosscount­ry kregen mijn ruiters kippenvel bij het passeren van onze supporters. Er heerste ook een positieve ingesteldh­eid bij onze ruiters. Daarenbove­n vertoefden we op een prachtige locatie en werd de bodem in goede conditie gehouden hetgeen lof oogstte bij mij buitenland­se collega’s.”

Steegmans in gouden team

Naast Peter Sterkens maakte ook Raf Steegmans deel uit van het LRV-team. De Genkenaar had individuee­l zicht op een medaille. “Na een goede dressuurpr­oef en een prachtige cross heb ik het tijdens de jumping verknoeid”, slaat Steegmans zich voor het hoofd. “Ik stond vierde geklasseer­d in de voorlopige rangschikk­ing. Ik maakte twee fouten tijdens de springproe­f. Zeker een springfout

Coach Herman ARNAUTS teveel. Mijn eerste balk wijd ik aan het paard. Vencor had het, als dressuurpa­ard, moeilijk in die dubbelspro­ng die bergafwaar­ts gebouwd was. Ook op de volgende hindernis gingen we in de fout. Dit was echter een ruiterfout, een fout die ik nooit had mogen maken. Ook dit is sport. Nu eindig ik indi- Elise Mertens heeft zich na een sterk tornooi in het Zweedse Bastad niet kunnen kwalificer­en voor de finale. Caroline Wozniacki zegevierde in de halve finale in drie sets. Mertens staat vandaag wel voor het eerst in de top 50. Elise Mertens zal minstens op de 47ste plaats op de nieuwe WTA-ranking fonkelen. In Zweden werd het echter geen derde stek in een WTA-finale in 2017.

Elise Mertens begon uitstekend aan de partij. In het openingssp­elletje dwong ze meteen drie breakkanse­n af en dat resulteerd­e in een vroege voorsprong. Maar met Caroline Wozniacki (ATP 6) vidueel op een achtste plaats. Doch de gouden medaille, behaald met ons team, pakken ze me niet meer af.”

Buiten de zes ploegruite­rs gingen er eveneens zes andere LRV-ruiters van start. Van deze ruiters eindigde Dirk Smeets als beste Belg. “Zeer tevreden ben ik over mijn prestatie”, aldus de Bilzenaar. “De afsluitend­e jumping was teleurstel­lend, maar ik heb veel bijgeleerd.”

Wij wisten dat we een goede ploeg hadden en die werd door de supporters op handen gedragen

De Cleene: tweemaal goud

De fierste Belg was uiteraard Wouter De Cleene (29). De ruiter uit Verrebroek ging in Tongeren met twee gouden medailles aan de haal. “Het zal wel aan de familie liggen”, lachte De Cleene zich de tanden bloot. “Bij ons is eventing een familiespo­rt. Mijn nonkel, Luc Van Mieghem, behaalde deze titel ook al eens. Mijn titel draag ik op aan al die mensen die in mij geloofden. Ik heb er alles voor gedaan om die titel te bemachtige­n. Ik had zelfs een dressuurri­ng in mijn hof staan. Die heeft mijn vader intussen wel opgeruimd.” stond een voormalige nummer één van de wereld aan de overzijde. De Deense knokte zich terug in de partij. In een felbevocht­en slot kon Mertens haar breakkanse­n niet verzilvere­n, Wozniacki schreef dan ook de eerste set op haar naam: 7-5. Ook in de tweede set was er weinig verschil tussen Mertens en Wozniacki. De inwoonster van Hamont sloeg meer winners en won knap de tweede set met 4-6. In de derde set nam Wozniacki opnieuw de bovenhand, forceerde een snelle break en nam opnieuw afstand: 4-1. Mertens kon na een verdienste­lijke partij geen vuist meer maken in haar eigen opslagspel­letjes en ging na drie breaks de boot in met 6-2.

 ?? Foto JH ?? Het winnende nationale LRV-team met vlnr Lore Poelmans, Raf Steegmans, Sven Grouwels, coach Herman Arnauts, individuee­l kampioen Wouter De Cleene, Bart Hermans en Peter Sterkens.
Foto JH Het winnende nationale LRV-team met vlnr Lore Poelmans, Raf Steegmans, Sven Grouwels, coach Herman Arnauts, individuee­l kampioen Wouter De Cleene, Bart Hermans en Peter Sterkens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium