Het Belang van Limburg

“Pas de eerste dit jaar”

Tuur Dens bezorgt Davo de 23ste seizoensze­ge

- Freddy VAES

Jordi Meeus

De Lommelaar mag op een zeer geslaagde Ronde van Vlaams-Brabant terugblikk­en. Hij reed een sterke tijdrit en finishte in de andere ritten vooraan wat hem uiteindeli­jk de groene trui opleverde. Zaterdag in Meeuwen domineerde­n de Davorenner­s de koers, maar grepen naast de overwinnin­g. Zondag in Rapertinge­n deden ze het opnieuw. Dit keer trokken ze met Tuur Dens wel het laken naar zich toe. Voor het Limburgse junioreste­am was het al de 23ste zege van het seizoen. Voor de start werd er een minuut stilte gehouden ter ere van de pas overleden Gert Claes. Sponsor René Mertens, die al jaren in het wielrennen vertoeft, was duidelijk geëmotione­erd. “Onlangs sprak ik Gert na een koers in Kortessem. Ik vroeg hem of hij ook dit jaar in onze elitenkoer­s, die volgend weekend plaatsvind­t, wilde starten. Dan zouden we hem huldigen omdat hij dit jaar 25 keer aan onze wedstrijd zou deelgenome­n hebben. Gert zei toe, maar het mag niet zijn. Ik leef mee met de familie.”

Pistekampi­oen

Maar het leven en de koers gaat verder. De renners legden er meteen de pees op en de beslissing viel ook vrij vroeg toen Limburgs kampioen Bram Wauters samen met Tuur Dens, de Amerikaan Maher, de Nederlande­r Mol en de Waaltjes Minet en Delcommune de handen in elkaar sloegen. Laatstgeno­emde moest met pech afhaken. Bjorn Vandebeek probeerde in zijn eentje nog het gat op de leiders te overbrugge­n. Hij kwam tot op 30 meter, maar moest zich toen gewonnen geven. “Bjorn is twee weken geleden met buik- en darmklacht­en teruggekee­rd uit Frankrijk. We moeten hem wat tijd geven”, aldus zijn mama.

Een achtervolg­end groepje van vier met Thonnon, Van den Oetelaar, McCormack en pechvogel Delcommune kwam in de slotfase nog even terug tot op 35”. Maar om mee te strijden voor de zege, was het te laat. Het was meervoudig nationaal pistekampi­oen Tuur Dens die in de spurt het laken naar zich toe trok een Davo een 23ste seizoensze­ge bezorgde. “Voor mezelf pas de eerste zege dit jaar”, vertelde de winnaar na afloop. “Het was een zware wedstrijd. De wind, het lastige parcours en het feit dat we zo vroeg wegreden maakte het lastig. Als je dan kan winnen, doet dit heel veel deugd.

 ?? FOTO FREDDY VAES ?? Tuur Dens toonde zich de snelste van de groep vroege ontsnapper­s.
FOTO FREDDY VAES Tuur Dens toonde zich de snelste van de groep vroege ontsnapper­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium