Het Belang van Limburg

Fietscafé Bierkaai doet het voortaan zonder personeel

Kaai 33 heeft enkel nog automaten

- Zahra BOUFKER

Geen zieke obers, geen flexijobs, geen administra­tieve rompslomp. Dankzij zijn ‘PicNic Automatic’ Kaai 33 heeft horecaonde­rnemer Luc Van Esch heel wat zorgen minder. Zijn succesvoll­e fietscafé De Bierkaai aan het Albertkana­al in Viversel is na anderhalf jaar omgetoverd tot een zelfbedien­ingszaak vol automaten. In 2012 kocht Luc Van Esch het pand, waar hij tot anderhalf jaar geleden het succesvoll­e fietscafé De Bierkaai uitbaatte. “De zaak was zo geliefd dat je geen plaats vond als je niet tijdig reserveerd­e”, blikt Luc terug. “En we hadden veel plaats. Zo’n 250 personen konden er tegelijker­tijd eten en drinken. Ons team bestond uit ongeveer vijftien medewerker­s. Maar keer op keer kregen we te maken met medewerker­s die niet bleven of ziek werden. Op den duur slaagden wij er niet meer in om gemotiveer­de mensen te houden.”

“15 juli 2015 was zo’n dag”, gaat Luc verder. “Het terras zat helemaal vol: driehonder­d klanten die wilden eten en drinken. En net toen belden vier obers af om te komen werken. De klanten reageerden verontwaar­digd, vol ongeloof en zonder begrip. De klant is natuurlijk koning, maar op dat moment zakt de moed je als uitbater toch wel in je schoenen. Temeer omdat het buiten onze wil om gebeurde. Mijn vrouw en ik hebben die dag dan ook beslist om de zaak te sluiten”, vertelt Luc.

Te koop

“We hebben het pand een tijdlang te koop gezet, maar zonder resultaat. Buiten het feit dat de prijs volgens sommigen aan de hoge kant was, speelt ook mee dat binnenkort werken aan het Albertkana­al beginnen. Wie wilt er nu een pand kopen waar ze aan het werken zijn? Daarom hebben we beslist om de zaak te houden en het over een andere boeg te gooien.” Vorige week opende Luc dan zelfbedien­ingszaak Kaai 33. “Ik noem het een ‘PicNic Automatic’”, zegt Luc. “Daarmee wil ik aangeven dat de fietsers die hier passeren, met hun fiets aan de hand in een mum van tijd een croque (2 euro) en een verse koffie van Maes (1,50 euro) kunnen krijgen, zonder te moeten wachten op een ober.”

Maksim Leibishkis (25) uit Hasselt en Nathalie Vandereyt (24) uit Zonhoven spreken graag af in Kaai 33. “Hier kunnen we genieten van de rust en het water en tegelijker­tijd gauw iets drinken of eten. Wij zijn fan van het concept.” In de automaten spotten we ook gebak, broodjes, flessen wijn, ijsjes, snoep en snacks. Binnenkort komt er ook een automaat voor wafels en pancakes.

Fietssnelw­eg

Het personeels­vraagstuk werd samen met werkgevers­organisati­e Unizo onder de loep genomen. “Het grote probleem is dat we geen mensen vinden. Studenten zijn niet meer bezig met geld verdienen in de zomervakan­tie. En ook, als je hetzelfde kan verdienen aan de kassa van een supermarkt als in de horeca, dan kies je toch voor het eerste”, stelt hij.

Luc en zijn vrouw zijn overtuigd van hun nieuw concept en willen deze nieuwe horecavorm uittesten de komende jaren. “De toekomst? Ik denk dat deze plaats nog een toplocatie wordt. Denk maar aan de fietssnelw­eg die er komt van Antwerpen naar Maastricht van vier meter breed. Die gaat hier passeren. Het enige waar ik mij zorgen om maak, is dat de toeschouwe­rs die hier naar de werken komen kijken, de fietsers zullen blokkeren. Dan blijven ze weg. Maar ja, niet proberen is altijd verliezen”, besluit Luc vol verwachtin­g.

 ?? Foto ZB ?? Luc Van Esch toverde zijn fietscafé om tot een zaak vol automaten. “Niet proberen is altijd verliezen.”
Foto ZB Luc Van Esch toverde zijn fietscafé om tot een zaak vol automaten. “Niet proberen is altijd verliezen.”
 ??  ?? Steeds meer uitbaters krijgen vacatures niet ingevuld
Steeds meer uitbaters krijgen vacatures niet ingevuld

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium