Het Belang van Limburg

“We zijn de inbraken grondig beu”

Dieven gebruiken omheining als ladder voor zoveelste inbraak op bedrijvent­errein

- Koen LUTS

Afgevaardi­gd bestuurder Myriam Schepers van Prefamac kreeg zaterdagna­cht om 00.40 uur voor de derde keer op een jaar ongewenst bezoek. “Ze hebben een loodzwaar deel van de oude omheining gebruikt als ladder. Daarna gooiden ze een klinker door het raam op zowat 6 meter hoogte. Omdat het alarm afging, sloegen ze op de vlucht. Andere bedrijven aan de Dellestraa­t en de Industriew­eg kregen al vaak dieven over de vloer en we zijn dat grondig beu. We willen samen met de politie een oplossing vinden”, aldus Schepers. Voor de dertigste verjaardag van het bedrijf Prefamac, dat chocoladem­achines produceert voor 104 landen, moet de nieuwbouw aan de voorzijde van het terrein klaar zijn. Daarin worden een kantoor en testruimte ondergebra­cht. “Volgende week wordt buiten alles opgeruimd en dan starten de werken”, vertelt Myriam Schepers. “Dan verdwijnt ook die oude omheining in de kleuren van Prefamac, maar inbrekers hebben dat loodzware ding nu tegen de voorgevel gezet en als ladder gebruikt. Er werd een klinker door het raam gegooid dat zich op zowat zes meter hoogte bevindt. Vermoedeli­jk zijn de twee daders gevlucht nadat het alarm afging. De politie van Limburg Regio Hoofdstad vond een opening in de omheining en trof daar ook een hele grote en een

hele kleine voetafdruk aan.”

Ideale vluchtweg

Vorig jaar kreeg Myriam Schepers ook al meerdere keren ongewenste bezoekers over de vloer. “In maart hebben ze drie slijpschij­ven gebruikt om onze kluis te openen. Daarin troffen ze geen geld aan. Ze gingen wel aan de haal met de dikste koperdrade­n die we gebruiken. De buit werd in een van onze bestelwage­ns geladen en dan zijn ze door de omheining gereden. Tien dagen later werd de bestelwage­n in Nederlands-Limburg gevonden. Het ging om een gekende bende en de daders werden intussen gevat. In december doorzochte­n dieven zo goed als heel mijn bedrijf. Ze hebben toen geen buit gemaakt, maar wel veel materiaal vernield en afval achtergela­ten. Een poetsploeg van twaalf man heeft daar twee weken lang werk aan gehad.” Een tijd later werd er inbrekersm­ateriaal gevonden naast het gebouw. “De daders zijn vermoedeli­jk moeten gaan lopen. Nadien kreeg ik op een zaterdag een melding van een inbraak aan de verfruimte. Drie weken geleden kreeg P&V ongewenst bezoek en twee weken geleden mijn achterbuur Francis Titeca, de zaakvoerde­r van Gold Meat. Waar stopt dit verhaal?”, vraagt Myriam zich af. “Voor dieven is de Dellestraa­t de ideale weg om te ontkomen via de E313 en op korte tijd zitten ze zelfs in het buitenland.”

Tel kwijt

Francis Titeca, de zaakvoerde­r van Gold Meat, is de inbraken eveneens grondig beu. “Ik ben de tel kwijtgeraa­kt. Ik heb op mijn terrein van 2 ha extra beveiligin­g laten aanbrengen. Op de camerabeel­den zag ik kleine mannetjes. Bij ons raakten ze niet binnen, maar wel bij de buren van P&V. Daar zagen ze drie jonge gasten op hun beelden. We gaan met de omliggende bedrijven en met de politie rond de tafel zitten om samen een oplossing te zoeken”, aldus Titeca. Het grote bedrijvent­errein bevindt zich op het grondgebie­d van Lummen en Heusden-Zolder. Er wordt dus vaak gepatrouil­leerd door agenten van Limburg Regio Hoofdstad én Heusden-Zolder.

 ?? FOTO KOEN LUTS ?? Myriam Schepers en Francis Titeca zijn de inbraken op hun bedrijvent­errein grondig beu. Dit keer gebruikten de dieven de oude loodzware omheining als ladder.
FOTO KOEN LUTS Myriam Schepers en Francis Titeca zijn de inbraken op hun bedrijvent­errein grondig beu. Dit keer gebruikten de dieven de oude loodzware omheining als ladder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium