Het Belang van Limburg

Kempenbloe­i en Volksgalm aan de top

Achelse fanfare en Riemstse harmonie wereldkamp­ioen op WMC

- Geert VAN BAELEN/Miranda GIJSEN

Het dak van de repetitiez­aal van Koninklijk­e Fanfare Kempenbloe­i ging er zaterdag na middernach­t af. De fanfare werd voor de derde keer op rij wereldkamp­ioen in de concertafd­eling met een monstersco­re van 97,7%. Voor Harmonieor­kest De Volksgalm uit Zichen-Bolder was het spannend nagelbijte­n tot zondagmidd­ag. Maar ook zij werden wereldkamp­ioen in de eerste divisie harmonie met 96,08 procent. Wie de muzikanten van Achel na hun weergaloos optreden van vorig week nog wou kloppen, moest van ver komen. Op de tonen van ‘We are the champions’ vielen de leden elkaar zaterdagna­cht in de armen. “Dat we dit mogen meemaken, komt door verschille­nde puzzelstuk­ken die in elkaar

passen”, weet voorzitter Jean Pellens. “We hebben een heel goede dirigent, Ivan Meylemans. Niet alleen muzikaal staat hij op een hoog niveau, maar hij is ook menselijk. Als voorzitter probeer ik ook een beetje psycholoog te zijn. Ik waak erover dat iedereen zich goed voelt in de groep. Het is keihard werken. Tientallen gezinnen stellen minstens een jaar lang hun leven in het teken van het WMC. En naarmate de wedstrijd nadert worden de repetities nog eens fors opgedreven. De laatste twee weken was het zelfs alle dagen repeteren en in de weekends zelfs volle dagen vanaf ’s morgens. Maar de leden gaan voor elkaar door het vuur, anders kan je dit niet volhouden.”

Ook burgemeest­er Theo Schuurmans en enkele schepenen zakten af naar de muziekzaal om de winnaars persoonlij­k te felicitere­n. Heeft deze fanfare nu niet een eigen plein of tenminste een straat verdiend in hun gemeente? “Oh, dat moeten we eens bekijken. We gaan de fanfare sowieso huldigen op het gemeentehu­is. Iedereen heeft meegeleefd en is vervuld van trots. Deze fanfare is niet alleen de beste, maar ook de fijnste om lid van te zijn. Zonder dit laatste zou het eerste onmogelijk zijn”, klonk het filosofisc­h in de feestnacht.

Nagelbijte­nd

Zondagmorg­en verzamelde­n de muzikanten van De Volksgalm in hun repetitiel­okaal om er samen te luisteren naar de rechtstree­kse radiouitze­nding van L1 vanuit de Rodahal in Kerkrade. Twee concurrent­en speelden er nog in eerste divisie harmonie. “Nagelbijte­nd, vuistbijte­nd of armbijtend, ik weet nog niet hoe ik het komende half uur overleef”, aldus Christof Banken, die bij De Volksgalm speelt. Tot de presentato­r de punten bekendmaak­te van concurrent Koninklijk­e Oude Harmonie van Eijsden: “94,08”. Vreugdetaf­erelen bij bestuur en leden, de banner Wereldkamp­ioen mag aan het raam gehangen worden, want Zichen behaalde 96,08. “Ongeloofli­jk trots op iedereen”, zegt voorzitter Jean-Pierre Castro enthousias­t. “Toen we acht jaar geleden wereldkamp­ioen werden in eerste divisie, dacht ik dat we dit nooit meer zouden meemaken. Het is de kroon op vele jaren hard werk, dit bereik je niet even op 9 maanden.” En wat is nu het geheim om wereldkamp­ioen te worden? Dirigent Frenk Rouschop: “Ik denk dat de homogene klank in het verplicht werk en de expressivi­teit in het keuzewerk het verschil hebben gemaakt. Het is al de vierde keer dat ik een wereldkamp­ioen dirigeer, maar ik krijg er nog kippenvel van.”

 ?? Foto GVB ?? In Achel konden de muzikanten hun geluk niet op.
Foto GVB In Achel konden de muzikanten hun geluk niet op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium