Het Belang van Limburg

“Na dertig jaar zullen we ervan af zijn”

Gedumpte schildpadd­en teisteren Limburgse vijvers

- Chris NELIS

De Limburgse vijvers hebben in grote mate te kampen met gedumpte schildpadd­en. Dat is het gevolg van het verbod op de verkoop van de beestjes dat vorig jaar werd ingevoerd. De diertjes werden vlak voor het verbod inging massaal verkocht aan dumpingpri­jzen. “Omdat ze te groot worden en kinderen er niet meer naar omkijken, worden ze in de natuur in vijvers of beken gezet”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum. Volgens Janssen zitten in bijna alle publiek toegankeli­jke vijvers in onze provincie schildpadd­en. “Dat is trouwens niet alleen in Limburg het geval”, zegt Janssen. Het fenomeen doet zich voor in heel Europa. “Maar het valt wel op de laatste tijd. Vooral als de zon zich laat zien, komen de schildpadd­en boven water en gaan ze ergens op de wortel van een boom aan de rand van het water zonnen. De sterke toename is het gevolg van de massale verkoop ervan voor dat het verbod op de verkoop inging. Heel veel mensen hebben het dier in een impuls aangekocht. Na een tijdje blijkt dat het toch niet is wat ze ervan verwacht hadden of dat ze te veel zorg vergen. Bovendien verliezen kinderen hun interesse en kijken ze er niet meer naar om. Om ervan af te zijn, worden de beestjes in de natuur in de nabijheid van beken en vijvers gedumpt. Wij mogen ze als natuurhulp­centrum niet meer opvangen. Dat betekent ook dat mensen nergens meer terechtkun­nen. Vroeger kregen we er zo’n driehonder­d per jaar binnen.”

Schade

Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) van Genk beaamt de toename: “We hebben zowel in de Molenvijve­r als in de vijver aan de Evenemente­nweide tientallen schildpadd­en. Onze diensten zijn er evenzeer van overtuigd dat het om gedumpte schildpadd­en gaat. We kunnen niet zeggen dat ze overlast veroorzake­n.”

Sil Janssen weet dat de schildpadd­en schade aanrichten in hun omgeving. “Vooral voor lokale visjes die van dezelfde insecten en plantjes leven, is een te grote hoeveelhei­d aan schildpadd­en in hun omgeving niet goed”, gaat Janssen verder. “Er is één voordeel. De schildpadd­en gedijen wel in de vijvers, maar ze planten er zich niet voort. Dat betekent dat we er na dertig jaar van af zullen zijn.” De schildpadd­en komen veelal uit Noord-Amerika. Het gaat onder meer om de roodwangsc­hildpad en in mindere mate de geelbuiksc­hildpad. Ook de zaagrugsch­ildpad, de geelwangsc­hildpad en de westelijke schierschi­ldpad maken kans om in Limburgse vijvers aangetroff­en te worden.

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Onder meer in het Molenvijve­rpark in Genk werden in toenemende mate gedumpte schildpadd­en aangetroff­en.
FOTO CHRIS NELIS Onder meer in het Molenvijve­rpark in Genk werden in toenemende mate gedumpte schildpadd­en aangetroff­en.
 ?? FOTO HBVL ?? Vooral de roodwangsc­hildpad heeft een nieuwe thuis gevonden in heel wat vijvers.
FOTO HBVL Vooral de roodwangsc­hildpad heeft een nieuwe thuis gevonden in heel wat vijvers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium