Het Belang van Limburg

Bokrijk bouwt huis van eerste Hasselaren

- Caroline VANDENREYT/Dirk JACOBS

Om de zeven jaar mogen de eerste inwoners van Hasselt - Hendrik en Katrien - opnieuw intrek nemen in de stad. Met ‘buitenland­se’ hulp. Want het zijn werklui van Bokrijk die nu voor de Virga Jessefeest­en het huisje van het paar ambachteli­jk opbouwen naast de Minderbroe­derskerk. “Mensen die passeren, vragen wel eens of we niet te vroeg bezig zijn met Kerstmis”, lacht ploegbaas Marc Jordens van Domein Bokrijk. Buiten Hasselt is het woord niet bepaald bekend, maar binnen de stadsmuren is de term rotten wereldbero­emd: straten en wijken in de binnenstad die elk zevende jaar versierd worden. In de Minderbroe­dersstraat krijgen ze daarvoor hulp vanuit Genk: “We doen dit al sinds de jaren 60. Wellicht is destijds op vraag van toenmalig gouverneur Roppe, de medeoprich­ter van Bokrijk, de aanzet gegeven voor die eerste samenwerki­ng tussen het domein en de Virga Jessefeest­en. Zij wilden het huis van de eerste inwoners van Hasselt nabouwen in de stijl en structuur van toen. Omdat wij hier bezig zijn met ambachten als lemen en strodekken zijn wij natuurlijk de ideale partner om het huis van Katrien en Hendrik te bouwen. En de relevantie te tonen van dat vakmanscha­p vandaag”, zegt gedeputeer­de Igor Philtjens.

Vrouw

Aan de Paterkeske­rk zijn zeven werkmannen van Bokrijk dan ook een hele week aan de slag geweest. “Alles is vanaf nul opgebouwd, een compleet lemen huisje met grasperk. We hebben gewerkt met vitsen: gevlochten houten latjes met daar leem tussen. We hebben dat vlechtwerk op een paar plekken bewust zichtbaar gehouden, om mensen te laten zien hoe dat ambachteli­jk eruit ziet”, beschrijft Marc Jordens, ploegbaas schrijnwer­kerij en schilders van Bokrijk. Hendrik en Katrien zelf staan intussen al in de coulissen klaar om in te huizen. Om vandalisme te voorkomen, wordt de blijde intrede iets van de laatste dagen. François Theunissen van rot ‘het dorp’: “We hadden onmiddelli­jk opnieuw een goede band met de mensen van Bokrijk. Dit zijn echte stielmanne­n. Voor het eerst was er ook een vrouw bij, geweldig. Het is echt gebouwd volgens de traditie, we zijn er heel content over want dit kunnen we zelf niet”, benadrukt hij.

Het huisje is tot 20 augustus te bekijken in de Minderbroe­dersstraat. Op 7 augustus serveren de ‘boeren’ van Het Dorp er traditione­el hun erwtensoep. Daarna trekt het hele gezelschap nog verder naar de Isabellast­raat bij Jan, de tweede inwoner van de Hasselt. Daar staat bonensoep op het menu.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium