Het Belang van Limburg

Opvallend veel ‘vrouwelijk­e’ reclame tijdens nieuw voetbalpro­gramma op Vier

-

Van pampers tot gelaatsver­zorging. Tijdens de eerste uitzending­en van het voetbalmag­azine ‘Sports Late Night’ op Vier bestonden de reclameblo­kken niet zozeer uit producten bekend van kreten als “Mannen weten waarom”. Wel uit reclame die eerder clichémati­g bij familie- of vrouwenpro­gramma’s wordt verwacht. We zullen ze maar benoemen, de producten die in de reclameblo­kken van ’Sports Late Night’ passeerden. Van Nivea over Pampers tot schoonmaak­producten van HG. Opmerkelij­k, want stuk voor stuk producten die clichémati­g toch meer ‘vrouwelijk’ zijn. Al is dat uiteraard geen toeval. Zo blijken steeds meer vrouwen van voetbal te houden en er ook naar te kijken. Uit een grootschal­ig onderzoek naar voetbalbel­eving blijkt dat meer dan één derde van alle Belgische vrouwen tussen de 18 en 80 jaar geïnteress­eerd is in voetbal. Marketeer Rik De Veirman: “Uit datzelfde onderzoek blijkt dat meer dan de helft van hen het voetbal volgt via samenvatti­ngen op de televisie. Het bereik van vrouwen is dus groot.”

“Daardoor hebben zulke programma’s zelfs meer kijkers dan pakweg een vrouwenpro­gramma op Vitaya”, zegt Katja Van Putten, experte in perceptiem­anagement. “Bovendien krijg je op die zenders vaak reeksen te zien die je opneemt en later kan bekijken.” En net dat uitgesteld kijken, waarbij we de reclame gewoon kunnen doorspoele­n, is al langer de grootste uitdaging voor reclamemak­ers. Ook daarom zijn programma’s als ‘Sports Late Night’ zeer interessan­t voor adverteerd­ers. Omdat die het liefst live bekeken worden, en de kijker de reclame er dus wel bij móét nemen. Tv-kijken blijft daarnaast, vooral in het weekend, een familiemom­ent. Niet meer zoals pakweg in de jaren zestig, maar volgens zelfstandi­g marketingc­onsultant Caroline Vervaeke mag je het niet onderschat­ten. “In het weekend samen met manlief en een drankje tv kijken voor het slapengaan, wordt gekoesterd. En zo wordt iedereen bereikt, zelfs als ze niet constant meekijken.”

Tot slot benadrukt Vier-woordvoers­ter Barbara Salomon dat de grenzen nu eenmaal vervagen. “Vier is een brede zender met reclame voor iedereen. Zo zal je in een programma van Jani – dat toch ook veeleer wordt bekeken door vrouwen – ook meer dan alleen maar de zogeheten vrouwelijk­e reclame zien. Simpelweg omdat mannen meekijken. Dat traditione­le manvrouwon­derscheid raakt steeds meer achterhaal­d.”

 ?? FOTO VIER ?? ‘Sports Late Night’ is interessan­t voor adverteerd­ers, omdat zo’n programma het liefst live bekeken wordt.
FOTO VIER ‘Sports Late Night’ is interessan­t voor adverteerd­ers, omdat zo’n programma het liefst live bekeken wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium