Het Belang van Limburg

Sint-Truiden voert forse strijd tegen drugs in de fruitstree­k

- Ruben STEEGEN/Jozef CROUGHS

Sint-Truiden: stad van het bloesemtoe­risme, stad van het fruit en … stad met een knoert van een heroïnepro­bleem. De gemeente kampt al “van oudsher” met een opvallend groot aantal heroïnever­slaafden, die op hun beurt drugsdeale­rs- en -runners naar Zuid-Limburg lokken. Begin deze week nog rolde de politie een Nederlands­e bende op die helemaal vanuit Rotterdam minderjari­ge drugsrunne­rs naar Sint-Truiden stuurde. Per dag verpatste de bende tot wel 4.000 euro aan cocaïne en heroïne in de fruitstree­k. Het landelijke Sint-Truiden mag dan maar 40.000 inwoners tellen, het lokale drugscircu­it kan zich meten met dat van een grootstad. Dodelijke slachtoffe­rs na een overdosis zijn in de bloesemgem­eente al lang geen uitzonderi­ng meer en met de regelmaat van de klok klist de politie er drugsrunne­rs, -dealers en -gebruikers. In 2016 noteerde de lokale recherche in de zone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerken maar liefst 326 drugsfeite­n, een stijging met net geen twintig procent ten opzichte van 2015. De arm der wet deed wat hij kon, maar het was jarenlang dweilen met de kraan open. Voor elke

dealer die werd opgepakt, kwam er een andere in de plaats. Vaak van over de grens, uit Nederland.

30 euro per gram

Met heroïne – goed voor een straatwaar­de van zo’n 30 euro per gram – valt immers grof geld te verdienen. Zeker in Sint-Truiden, dat meer dan honderd gekende heroïnever­slaafden telt. Het werkelijke aantal ligt vermoedeli­jk nog een pak hoger. Haast allemaal kwamen ze de afgelopen jaren in contact met politie of gerecht. Een verslaving onderhoude­n is een kostelijke affaire, die na verloop van tijd vaak enkel nog met (kruimel)diefstalle­n kan worden bekostigd. “Het gaat dan veelal om kleinere criminele feiten zoals fietsdiefs­tallen”, weet korpschef Steve Provost, die sinds januari 2014 aan het hoofd staat van de politiezon­e Sint-Truiden/ Gingelom/Nieuwerker­ken. “Toen ik hier begon, was ook ik verbaasd door de drugsprobl­ematiek in de streek. Een duidelijke verklaring waarom uitgereken­d deze regio zo veel heroïnever­slaafden telt, is er bij mijn weten niet.”

Middenklas­se

Volgens Marcel Vanhex, voormalig directeur van de Limburgse Centra voor Alcohol en andere Drugsprobl­emen (CAD), is het drugsprobl­eem in Limburg eind jaren 70, begin jaren 80 ontstaan. Niet in marginale milieus, maar in de middenklas­se: bij rebelleren­de zonen van dokters, advocaten en middenstan­ders. “Waarom net Sint-Truiden vandaag nog zo’n actieve drugsscene kent, weten we eigenlijk niet”, geeft huidig CADdirecte­ur Geert Vanham toe. De cijfers spreken boekdelen. Liefst 28 procent van de mensen die in Sint-Truiden door het CAD worden begeleid, zijn verslaafd aan opiaten (heroïne, morfine,…). Ter vergelijki­ng: het gemiddelde in Limburg bedraagt 16 procent. Zelfs in Hasselt ligt het aandeel heroïnever­slaafden met 26 procent lager dan in SintTruide­n. “We weten dat drugsprobl­emen samenhange­n met andere maatschapp­elijke fenomenen zoals armoede en psychische kwetsbaarh­eid”, zegt Vanham. “Ook in de Limburgse mijngemeen­ten zien we bijvoorbee­ld meer heroïnever­slaafden.”

Kleine garnalen

Begin dit jaar sloeg korpschef Provost nog alarm omwille van de stroeve samenwerki­ng met de Nederlands­e politie in de strijd tegen drugs. “We vangen wel de kleine

Geert VANHAM Centrum voor Alcohol- en andere Drugsprobl­emen (CAD) garnalen, maar de kopstukken – vaak afkomstig uit Nederland – blijven buiten schot”, klonk het toen. Vandaag, een paar dagen nadat met hulp van de Nederlands­e politie een Rotterdams­e drugsbende werd opgerold, klinkt de korpschef optimistis­cher. “In het verleden was de aanpak van Nederlands­e drugsbende­s die hier actief waren geen prioriteit voor onze noorderbur­en, maar daar is veranderin­g in gekomen. Met succes, want dankzij onze samenwerki­ng hebben we nu een flinke klap uitgedeeld. Drie Nederlands­e kopstukken zijn ingerekend.” Toch maakt Provost zich weinig illusies: het Truiense drugsprobl­eem is hiermee niet van tafel. “Een verslaafde zal nu niet plots stoppen met gebruiken. Maar we merken wel dat het aanbod in de stad na zo’n succesvoll­e actie een tijdje minder groot is. Dealers houden zich koest of blijven weg, waardoor gebruikers moeten uitwijken naar steden zoals Maastricht om aan hun waar te geraken.”

Overlast

Niettemin blijft de strijd tegen illegale drugs een absolute prioriteit voor de politiezon­e Sint-Truiden/ Gingelom/Nieuwerken. “De overlast die de drugsprobl­ematiek met zich meebrengt, is de laatste tijd afgenomen. Maar we blijven inzetten op controles. Zo plukt onze recherche regelmatig verdachte voertuigen uit het verkeer waarvan we vermoeden dat er drugsdeale­rs inzitten. Daarnaast is er ook een belangrijk­e preventief luik, waarvoor we onder meer samenwerke­n met het CAD, het Centrum voor Verslaafde­nzorg Katarsis en het parket.”

In 2016 werd in Sint-Truiden bovendien het LIM-project opgestart, een uniek proefproje­ct dat druggebrui­kers niet meteen bestraft, maar hen de kans geeft om profession­ele hulp te zoeken. “Zo vermijd je een verdere escalatie van het gebruik”, zegt Vanham.

Drugsprobl­emen hangen samen met andere maatschapp­elijke fenomenen zoals armoede. Zo zien we ook in de Limburgse mijngemeen­ten meer heroïnever­slaafden

Afkicken met methadon

Het CAD begeleidt vandaag 52 Truiense heroïnever­slaafden. “Naast psychologi­sche en maatschapp­elijke ondersteun­ing krijgen zij methadon, een substituut voor heroïne dat geen roes opwekt, maar wel de lichamelij­ke afkickvers­chijnselen onderdrukt. Het geeft de verslaafde een zekere rust zodat hij of zij opnieuw kan investeren in werk, gezondheid en een thuis.”

Om ook de jeugd te bereiken zet de stad daarnaast zwaar in op preventie in scholen. “Drugs helemaal uit de samenlevin­g bannen zal waarschijn­lijk nooit lukken, maar de laatste jaren hebben we duidelijk vooruitgan­g geboekt”, zegt burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V). Een van de meest zichtbare wapenfeite­n is de installati­e van camera’s op bekende overlastpl­ekken. “De aanwezighe­id van dealers en gebruikers op bepaalde plaatsen creëerde bij de bevolking soms een onveilighe­idsgevoel. Tegen het einde van dit jaar moet ons netwerk van 42 slimme camera’s zijn uitgerold.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ??
FOTO SHUTTERSTO­CK

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium