Het Belang van Limburg

Listige dieven beroven negentien bejaarden aan bankautoma­at

Duo riskeert tot vijf jaar cel

- Geert HOUBEN

Een 41-jarige Algerijn uit Seraing stond gisteren in Hasselt terecht voor het beroven van hoogbejaar­de slachtoffe­rs. Hij kreeg de hulp van een landgenoot (42). Aan een bankkantoo­r leidden ze hun slachtoffe­rs op ingenieuze wijze af. Terwijl de verdachten hun hulp aanboden, gingen ze ervandoor met de bankkaart. In totaal gaat het om 19 diefstalle­n en een buit van minstens 15.000 euro.

Het duo werkte telkens volgens dezelfde modus operandi. Om de code te achterhale­n, keken ze aan de bankautoma­at mee over de schouder van het slachtoffe­r. Vervolgens zorgde een van hen voor afleiding en sloeg de andere zijn slag. “Ze waren enorm gehaaid”, sprak een 78-jarig slachtoffe­r uit Beringen in de rechtbank. “Ik ging mijn rekeningui­ttreksel afhalen en toen begonnen ze me af te leiden door wat op de grond te laten vallen. Er lag ook 10 euro en ze zeiden dat die van mij was. Voor ik het goed en wel besefte, was ik mijn kaart kwijt. Ze hebben me verrast. Ik ben 550 euro armer.”

De feiten speelden zich af tussen oktober 2014 en december 2016. Over het hele land maakte het duo slachtoffe­rs. “Op een bepaald moment zijn we zelfs gestopt met het aantal slachtoffe­rs te tellen”, aldus de procureur. De twee gebruikten nog andere listen. Zo zeiden ze soms dat er iets vuils op de kledij van hun slachtoffe­r hing of lieten ze de autoband plat. “In oktober vorig jaar ging ik in Balen geld afhalen, maar ik kon niet vertrekken. Twee mannen kwamen naar me toe en stelden voor om mijn band te vervangen. Vriendelij­k, dacht ik toen. Een dag later wist ik beter en was ik mijn bankkaart kwijt”, zegt de 84-jarige Ludovica Seigers die zich burgerlijk­e partij stelde voor 170 euro.

Pepperspra­y

Twee keer gebruikten ze geweld en gaven ze het slachtoffe­r een duw of spoten ze pepperspra­y. Aan de hand van camerabeel­den, telefonieo­nderzoek en herkenning­en in fotocollag­es wist de politie de mannen te klissen. Na hun arrestatie bekenden ze de feiten. Voor enkele diefstalle­n kreeg het duo hulp van twee kompanen, onder wie de vrouw van een van hen. Tegen elk is 15 maanden gevorderd. De 41-jarige Algerijn riskeert vijf jaar cel, zijn handlanger drie jaar.

De verdedigin­g pleitte voor straffen met uitstel, ook al omdat de verdachten sinds januari in de cel zitten. De hoofdverda­chte voerde nog een toneeltje op toen hij het laatste woord kreeg. “Mag ik me tot mevrouw richten? Ik schaam me ten zeerste. Ik zal in de toekomst mijn gedrag verbeteren en wil mijn verantwoor­delijkheid opnemen”, klonk het. “Excuses zijn gemakkelij­k”, aldus slachtoffe­r Ludovica Seigers.

Twee mannen stelden voor mijn platte band te vervangen. Vriendelij­k, dacht ik toen. Tot ik besefte dat ik mijn kaart kwijt was Ludovica SEIGERS

Slachtoffe­r

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium