Het Belang van Limburg

“Tina is voor mij geen diagnose, maar een mens”

Mira Bryssinck speelt het schalkse liefje van Jasper in ‘Tytgat Chocolat’

- Tom De Leur

BRUSSEL - Heerlijk hoe de schalkse Tina vorige week de verlegen Jasper versierde in Tytgat Chocolat, de fictiereek­s die één miljoen Vlamingen in een oogwenk deed smelten. Straf gespeeld van Mira Bryssinck (24), die een meisje met autisme en een mentale beperking vertolkt, maar zelf geen mentale beperking heeft, wel een motorische. “Anders zijn, dat moet je omarmen.”

Er zitten geen vreemde eenden in de bijt van de alom bejubelde serie Tytgat Chocolat: iedereen acteert de pannen van het dak, syndroom van Down of niet. Toch springt het verhaal van Mira Bryssinck uit Melle eruit. Zij speelt de Kosovaarse Tina, het liefje van Jasper. Tina heeft in de reeks een lichte vorm van autisme en een lichte mentale beperking, actrice Mira Bryssinck heeft geen van beide. Alleen de motoriek van de goedlachse actrice is in de war. “Soms struikel ik weleens over mijn eigen voeten”, zegt ze. “Dan denk ik: goh, Mira, dat was niet echt elegant. (lacht) Wie Mira Bryssinck is? Actrice en theatermak­er. Iemand die met Tytgat Chocolat haar eerste rol op de televisie beet heeft. Na de eerste aflevering van vorige week kreeg ze veel reactie: “En allemaal positief. Mensen vinden de reeks zó mooi. Ze zien ook dat het voor mij geen evidente rol was.” Voor haar rol leerde Mira een mondje Albanees. Even wennen, maar “ça va”. Maar hoe speel je iemand met autisme? “Het autisme van Tina in de reeks zit in kleine dingen. Ze is heel direct, maar heeft ook iets van een fee. Maar ik heb haar nooit willen spelen vanuit haar diagnose. Ik wilde haar portretter­en als een mens, ik hield echt van haar levendighe­id.”

Traantje op de trein

De mondigheid van Tina heeft Mira ook. Dat moet wel, als mensen je vragen waarom je benen niet altijd meewillen. “Ik heb ook liever dat mensen het me vragen. Soms denken ze dat ik minder kan dan ik écht kan. Ik heb dan ook snel gemerkt hoe het was om anders te zijn. Maar tegen dat anders moet je niet vechten, je moet het omarmen. Dat doet deze reeks ook.” Natuurlijk mag Tytgat Chocolat voor Mira de weg naar televisie opengooien. Al is er natuurlijk het risico dat ze door haar beperking in een vakje belandt. “Ik ben een actrice met een beperking die van pas kan komen om een verhaal te vertellen, maar ik moet opletten dat die beperking me niet beperkt. Ik hoop dat de serie daar iets aan verandert. Tytgat Chocolat gaat over liefde, over vallen en opstaan, wat iedereen kan overkomen. Tijdens de opnames pinkte ik weleens een traan weg op de trein naar huis. Omdat het zo’n schoon verhaal is.” X Tytgat Chocolat, Eén, zondag om 21.30 uur

 ?? Foto © VRT 2017 ?? Mira Bryssinck (derde van links) naast Jelle Palmaerts (Jasper)
Foto © VRT 2017 Mira Bryssinck (derde van links) naast Jelle Palmaerts (Jasper)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium