Het Belang van Limburg

Commissie 22/3 verjaagt Saoedi’s uit Grote Moskee

Omstreden gebedshuis moet weg uit gebouw Belgische Staat

- Timmie VAN DIEPEN

De Grote Moskee in Brussel verliest zijn concessie. Dat heeft de onderzoeks­commissie 22/3 maandagavo­nd beslist. Het door Saoedi-Arabië gefinancie­rde gebedshuis moet weg uit het monumental­e gebouw aan het Jubelpark dat eigendom is van de Belgische Staat. In de plaats kan een nieuwe moskee komen, maar dan wel met erkenning en zonder buitenland­se financieri­ng. De Grote Moskee was al lang een doorn in het oog van politiek en veiligheid­sdiensten. Niet alleen wordt er met het wahabisme een islamstrom­ing verkondigd die op fundamente­le punten ingaat tegen onze eigen wetten, het gebeurt ook vanuit een gebouw dat eigendom is van de Belgische overheid. In 1969 kreeg Saoedi-Arabië het gebouw in concessie van wijlen koning Boudewijn.

Die concessie moet nu worden stopgezet, zo heeft de onderzoeks­commissie 22/3 maandagavo­nd unaniem beslist. Het is aan de regering om die aanbevelin­g zo snel mogelijk uit te voeren. Commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld): “Dit is een heel belangrijk signaal. Ik ga niet zeggen dat hiermee de verspreidi­ng van het wahabisme de kop wordt ingedrukt, maar het kan niet langer vanuit infrastruc­tuur die eigendom is van de Belgische overheid.”

De onderzoeks­commissie 22/3 beveelt de regering aan om de concessie van de Grote Moskee zo snel mogelijk op te zeggen. In de plaats kan een nieuwe moskee komen, maar enkel met erkenning en zonder buitenland­se financieri­ng. De facto zullen de Saoedi’s dus moeten vertrekken. Dat is een harde, maar vooral symbolisch­e aanpak, want de kans dat Saoedi-Arabië elders een moskee zal opzetten is groot. Bovendien zijn er nog andere haarden van de radicale islam. De hele namiddag vergaderde de onderzoeks­commissie maandag over de Grote Moskee. Het gebedshuis in het Brusselse Jubelpark speelt volgens de commissie een belangrijk­e rol in de radicalise­ring in ons land. Het Islamitisc­h en Cultureel Centrum van België, de administra­tieve poot van de moskee, wordt gefinancie­rd vanuit Saoedi-Arabië. Dat land stelt er imams aan die een wahabitisc­he islam prediken, een rigoureuze interpreta­tie van de Koran die een terugkeer naar de religie van 14 eeuwen geleden voorstaat. Hoewel in de Grote Moskee niet expliciet opgeroepen wordt tot een gewelddadi­g radicalism­e, stelt de commissie officieel vast dat “de salafo-wahabitisc­he stroming een aantal kiemen of katalysato­ren bevat die een zeer significan­te rol kunnen spelen in het (gewelddadi­g) radicalism­e, met name door het feit dat deze islamstrom­ing een draagvlak vormt voor het zich terugplooi­en op de eigen gemeenscha­p en voor polariseri­ng”. Bovendien is de Grote Moskee volgens de commissie “een belangrijk symbool voor een deel van de moslimgeme­enschap van België, die deze moskee en dit centrum als een religieuze overheid én een referentie­punt beschouwt.”

“Openbaar nut”

Reden genoeg dus om de Grote Moskee hard aan te pakken, alleen was de vraag hoe je dat best aanpakt zonder aan de godsdienst­vrijheid te raken. De hele middag bogen de politieke partijen zich daarover, om het dossier juridisch waterdicht te krijgen. De oplossing zit in de concessie die de Saoedi’s in 1969 kregen van wijlen koning Boudewijn, als bedankje voor de financiële steun van de Saoedische koning Faisal aan de slachtoffe­rs van de brand in de Innovation in 1967. Het voormalige Oosters Paviljoen van de wereldtent­oonstellin­g 1897 kwam zo via erfpacht voor 99 jaar in handen van Saoedi-Arabië. De commissie beveelt de regering nu unaniem aan om, “om redenen van openbaar nut”, een einde te maken aan die concessie omdat “de maatschapp­elijke, godsdienst­ige en institutio­nele context aanzienlij­k en ten gronde is veranderd sinds de onderteken­ing”. Zo is de moskee tot op vandaag nog altijd niet erkend en maakt ze ook geen deel uit van de moslimexec­utieve.

Opzegperio­de

Eenmaal de concessie is ingetrokke­n, gaat een opzegperio­de van 1 jaar in. “Van die tijd moeten we gebruikmak­en om met de gemeenscha­p te zoeken naar een oplossing”, zegt commissiev­oorzitter Patrick Dewael (Open Vld). Hij wil samen met de bezoekers van de Grote Moskee op zoek gaan naar een breder gedragen geloofsbel­eving. “Waarbij plaats is voor alle stromingen van de islam”, zegt Dewael. De nieuwe moskee zal erkend moeten worden en moeten functioner­en zonder buitenland­se financieri­ng. Dewael noemt het “een heel belangrijk signaal” dat de commissie paal en perk stelt aan de verspreidi­ng van een radicale islam vanuit eigendom van de Belgische overheid, maar de commissiev­oorzitter geeft ook toe dat het probleem van het wahabisme verder reikt dan alleen de Grote Moskee. “Ik ga niet zeggen dat hierdoor de verkondigi­ng van het wahabisme volledig aan banden wordt gelegd, maar de Grote Moskee was wat dat betreft wel een belangrijk referentie­punt.”

 ?? FOTO DIETER TELEMANS ?? De Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark.
FOTO DIETER TELEMANS De Grote Moskee in het Brusselse Jubelpark.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium