Het Belang van Limburg

Waar ondervindt u vandaag hinder van de staking?

Grote hinder verwacht door 24 urenstakin­g van ACOD

- Mohamed LAGHMOUCH

Vandaag leggen werknemers van de NMBS, De Lijn, bpost en andere openbare diensten 24 uur lang het werk neer. De socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD, een onderdeel van het ABVV, wil daarmee ‘reageren’ op de afbouw van de openbare diensten. Bovendien zullen de stakers op tal van plaatsen de doorgang versperren. “Onderhande­len met de overheid lukt niet meer, daarom reageren we op deze manier”, aldus ACOD-voorzitste­r Chris Reniers. In Limburg verzamelen de stakers vandaag om 10 uur aan het stationspl­ein in Hasselt. Vandaar trekken ze via de Bampslaan naar het Groenplein in de binnenstad. Daar zal Kevin Jordens, voorzitter van de ACOD-Limburg, zijn militanten toespreken.

Het is nog afwachten welke gevolgen de 24 urenstakin­g in Limburg zal hebben. In de verschille­nde politiezon­es verwachten ze weinig tot geen hinder. “Het is een nationale staking, dus ook de agenten van politiezon­e Limburg Regio Hoofdstad mogen er in principe aan deelnemen”, zegt woordvoers­ter Dorien Baens. “Maar we verwachten niet dat er bij ons gestaakt wordt. Alles zal normaal verlopen.” Dezelfde garantie krijgen we bij politiezon­e CARMA. “Onze agenten zullen trouw op post zijn. Niemand van ons zal morgen het werk neerleggen en we zullen zoals altijd de mensen altijd en overal helpen.”

Ook bij de brandweer leggen ze het werk niet neer, al zijn ze daar karig met informatie.

Wel hinder

Bij het spoor wordt wel grote hinder verwacht. “We kunnen niet voorspelle­n welke treinen al dan niet zullen rijden”, zegt Stefan ’t Jolyn van ACOD Spoor in Limburg. “Van de 1.400 treinbestu­urbezoeken ders is de helft bij ons aangeslote­n. We willen de reizigers niet pesten, we staken net in hun belang – tégen de afbouw van de openbare diensten. De NMBS zal via de website reizigers minuut per minuut op de hoogte houden welke treinen rijden en welke niet.” Ook bij De Lijn zal er hinder zijn. “Al kunnen we de impact van de staking nog niet inschatten”, zegt woordvoers­ter Sonja Loos. “We houden onze reizigers via de app en de website op de hoogte.” Extra exploitant­en zet De Lijn niet in. “Dat hebben we andere jaren ook niet gedaan.”

“We verwachten dat er hinder zal zijn bij de levering van brieven en pakjes”, klinkt het bij Bpost. “We kunnen niet zeggen welke regio in Limburg het zwaarst getroffen zal zijn. Wie met vragen zit kan altijd bij de klantendie­nst terecht.” In de gevangenis­sen zullen de cipiers het werk zo goed als zeker neerleggen. Volgens het ACOD is er daar heel wat animo bij het personeel om te staken. “Geplande in de gevangenis­sen zullen daardoor niet kunnen doorgaan”, zegt Kathleen Van De Vijver, woordvoers­ter van het gevangenis­wezen. “Om de veiligheid van de gevangenen te garanderen, zal de politie taken van de cipiers overnemen.”

 ?? FOTO PHN ?? Tot 22 uur wordt zware hinder verwacht op het spoor. Gisteren was onmogelijk te voorspelle­n welke treinen zullen rijden.
FOTO PHN Tot 22 uur wordt zware hinder verwacht op het spoor. Gisteren was onmogelijk te voorspelle­n welke treinen zullen rijden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium