Het Belang van Limburg

“Morgen gewoon weer naar school”

Bronzen Nina Derwael als heldin onthaald

- Pieter VANLOMMEL

Nina Derwael is weer thuis. De Truiense zette gisterocht­end voet op Belgische bodem na een zes uur durende vlucht uit het Canadese Montreal. Daar schreef de gymnaste geschieden­is door brons te veroveren op de discipline brug met ongelijke leggers en zo als eerste Belg een medaille te behalen op een wereldkamp­ioenschap. Het zorgde voor een - naar gymnastiek­normen ongewoon grote persbelang­stelling en een zeer feestelijk­e ontvangst door familie en fans. “Ik besef nog niet goed wat mij is overkomen”, straalde de 17-jarige Limburgse bij haar aankomst. Op een maandagmor­gen om half negen op de Brusselse luchthaven geraken, het is geen lachertje. Grootvader Benny Lammens en zijn partner Marianne Van Rompay zijn dan ook al om half zeven vanuit Sint-Truiden vertrokken om zéker op tijd te zijn om hun poulain er met open armen te ontvangen. Mét een zwart-geel-rode bloemenket­ting om de hals en mét hondje Ella op de arm. Het beestje is de reden waarom ze niet zelf mee afgereisd waren naar het WK in Montreal. Iemand moest immers op de zwarte toypoedel van Nina passen.

“Ik heb van Marijke (de moeder van Nina, nvdr.) vernomen dat zij en Nina al gekibbeld hebben over wie hem het eerst zal mogen vasthouden”, grijnst Benny, die wat later ook het gezelschap krijgt van Nina´s nonkel, tante, neef en nicht. Ook een delegatie van de Gymnastiek­federatie komt wat later aangedraaf­d met enkele kleurrijke bloemenbos­sen en flessen champagne. Daar zal de bronzen medaillist wel zelf niet van drinken, “want Nina drinkt nooit alcohol”, verzekert opa Benny. “Ze drinkt alleen maar water.”

Nerveuze poedel

Vluchtnumm­er SN 9552 uit Montreal zou als alles volgens plan verloopt om 8.24 uur landen. Maar de klok geeft intussen al 9 uur aan en er is nog geen spoor van ´s lands grootste turntrots. Als Benny een verlossend berichtje krijgt van zijn dochter dat het vliegtuig geland is, stijgt de nervositei­t bij de verzamelde menigte. Ook poedel Ella heeft blijkbaar last van stress. “Ik voel het beestje trillen. Tja, hij is al die drukte niet gewoon, hé”, geeft plus-oma Marianne mee. Om 9.19 uur komt een frêle meisje in rode sweater met medaille om haar nek ietwat verlegen de hoek om wandelen. Ze wordt onthaald met een stevig applaus van de aanwezigen in de aankomstha­l. De aanwezige persmeute stormt op haar af. Camera´s draaien, fotocamera´s klikken, knuffels en kussen worden uitgedeeld aan de familie. Iedereen wil een glimp van Nina Derwael, de nieuwe ster in Belgisch turnland.

“Niet verwacht”

“Ik dacht wel dat er een paar cameraploe­gen zouden zijn, maar deze ontvangst had ik echt niet verwacht”, straalt de 17-jarige. “Leuk om vast te stellen dat iedereen hier zo meegeleefd heeft. Ik heb ontzettend veel felicitati­es gekregen. Het doet vooral deugd dat al die geïnvestee­rde uren, al dat harde werk, gerendeerd heeft. Als ik kijk naar van waar ik kom, is het ´zot´welke vooruitgan­g ik al heb gemaakt. Maar ik wil blijven groeien en nog beter worden.” De vlucht van zes uur samen met het tijdsversc­hil van zes uur heb-

ben haar biologisch­e klok wel grondig door elkaar geschud. “Ik ben echt moe, ja”, knikt Derwael. “Op de vlucht heb ik ook niet al te best kunnen slapen. Ik besef ook nog niet goed wat mij is overko- men. Dat zal de volgende dagen wel gebeuren. Nu wil ik vooral genieten van deze medaille.”

Steppegras met biefstuk

Ook voor moeder Marijke Lammens is genieten nu het sleutelwoo­rd. Zij is zo fier als een gieter op wat haar dochter heeft gepresteer­d, maar tegelijk ook opgelucht dat het slopende WK achter de rug is. “De afgelopen week is enorm stresseren­d geweest. Dat begon al in de kwalificat­ies, want daar geldt ´alles of niets´. En op de dag van de brugfinale, haar belangrijk­ste onderdeel, waren we al vanaf ´s morgens aan het nagelbijte­n.”

Het hoeft niet gezegd dat er een enorme last van de schouders van de familie is gevallen. “Ik hoop dat ook mijn dochter nu tot rust kan komen en nu gewoon weer de tiener Nina kan zijn”, zegt mama Marijke. “Morgen gaan we lekker uitslapen en niets doen. Ik ga in ieder geval niet koken. Nina mag kiezen waar en wat we gaan eten. Ik heb een vermoeden dat het steppegras met biefstuk gaat worden (lacht). Normaal gesproken zou ik morgen (vandaag, nvdr.) opnieuw aan het werk moeten, maar ik denk toch dat ik een extra dagje verlof ga inzetten.”

Terug naar school

Het gaat snel voor Nina Derwael, razendsnel zelfs. Vorig jaar leerde sportminne­nd België haar kennen op de Olympische Spelen van Rio, waar ze met een 19de plek in de allroundfi­nale blijk gaf van haar immense talent. Nu zorgt ze met goud op het EK en brons op het WK voor de tweede keer op zeven maanden tijd voor een unicum. Ook moeder Marijke moet zich nog af en toe in de arm knijpen. “Ik dacht dat 2016 al een uitzonderl­ijk jaar was. Dit jaar doet ze echter nóg straffer. Ongelofeli­jk. 2017 is blijkbaar Nina-jaar. Maar nu gaan we toch proberen gewoon even normaal te doen.” Voor Nina geldt nu eveneens ´back to reality´. Woensdag zit ze weer in de klas en weldra hervat ze al de trainingen. “Het zal vreemd aanvoelen om opnieuw naar school te gaan, want dat is al van de eerste schooldag geleden. Volgende week begin ik ook weer te trainen. Al zal dat rustig aan gebeuren. Mijn volgende grote doel is pas het EK van volgend jaar in augustus.”

Ik dacht dat 2016 al een uitzonderl­ijk jaar was. Dit jaar doet ze echter nóg straffer. 2017 is blijkbaar Nina-jaar. Maar nu gaan we toch proberen gewoon even normaal te doen

Moeder Marijke LAMMENS

 ?? Foto OLIVIER MATTHYS ?? Ook het weerzien met poedel Ella was hartelijk.
Foto OLIVIER MATTHYS Ook het weerzien met poedel Ella was hartelijk.
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ?? Ook hondje Ella wachtte
Nina op op Zaventem.
FOTO OLIVIER MATTHYS Ook hondje Ella wachtte Nina op op Zaventem.
 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Nina met haar fiere ouders en grootouder­s te midden van een massa pers en fans in de aankomstha­l van de nluchthave­n.
Foto PHOTO NEWS Nina met haar fiere ouders en grootouder­s te midden van een massa pers en fans in de aankomstha­l van de nluchthave­n.
 ?? FOTO OLIVIER MATTHYS ??
FOTO OLIVIER MATTHYS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium