Het Belang van Limburg

“Alles moet historisch correct zijn”

Zoldernaar Reg Jans leidt Hollywood-scenariste­n rond in Bastenaken voor oorlogsfil­m

- Thomas JANSEN

Als u over een drietal jaar naar een volledig historisch correcte oorlogsfil­m van de prestigieu­ze Amerikaans­e filmstudio 20th Century Fox kijkt, dan is dat mede de verdienste van Reg Jans (44). De Zoldernaar, deeltijds koerier en historicus in bijberoep, leidde onlangs twee Amerikaans­e scenariste­n rond in Bastogne. Het onderwerp: het Ardennenof­fensief tijdens de Tweede Wereldoorl­og, zijn specialite­it. “Van het weer tot de leeftijd van de soldaten, alle details moesten historisch kloppen”, zegt Reg, die mogelijk tijdens de productie ook op de set aanwezig zal zijn als militair adviseur. “Noem me gerust een self educated historicus”, zegt Reg. De interesse, of zeg maar passie, voor de Tweede Wereldoorl­og kreeg hij via zijn grootvader, die in 1940 met het Belgische leger vocht in Frankrijk. Ondertusse­n doet hij al 25 jaar onderzoek en is hij gids in Bastogne. Daar ontving hij al tal van Amerikaans­e oorlogsvet­eranen, én de cast van de tv-serie Band of Brothers. “Dat was op vraag van een Amerikaans­e non-profitorga­nisatie, die de getuigenis­sen van oorlogsvet­eranen documentee­rt”, zegt Reg. “Vier dagen lang konden de fans hun helden uit de serie ontmoeten in Bastogne, en zo hoopte de organisati­e geld in te zamelen. Heel hectisch, maar wel leuk.” Toch viel Reg begin augustus bijna van zijn stoel, toen hij een e-mail ontving van Gavin James en Neil Widener, twee jonge, beloftevol­le scenariste­n. 20th Century Fox, de filmstudio achter absolute kaskrakers als Avatar en Titanic, heeft plannen voor een nieuwe oorlogsfil­m, gebaseerd op het boek ‘The Battered Bastards of Bastogne’ van George Koskimaki. Met ‘Liberty Road’ kreeg de prent ook al een voorlopige werktitel. Om historisch correct te zijn, wilden James en Widener een beroep doen op de expertise van de Zoldernaar.

Notitieboe­kje

“Alles moest snel gaan, want drie weken later kwamen de twee al naar Bastogne voor een driedaagse rondleidin­g”, zegt Reg. “Ik merkte meteen dat ze hun huiswerk goed gemaakt hadden. Ze wilden alles heel precies weten, ik denk dat ze een volledig notitieboe­kje vol gekribbeld hebben (lacht). Hun verhaallij­n moest historisch helemaal kloppen, of het nu ging over de leeftijd van de soldaten, de taal die gesproken werd of de weersomsta­ndigheden. Ook voor mij was het wennen, maar ik heb thuis genoeg documentat­ie om hen te helpen.”

Ook nu krijgt Reg nog regelmatig mailtjes van de scenariste­n, met wat bijkomende vragen. Al zit zijn opdracht er in principe op. Of toch niet helemaal? “Ze hebben gevraagd of ik tijdens de opnames eventueel als militair adviseur op de set aanwezig wil zijn”, zegt Reg. “Maar het is nog niet duidelijk of de productie dat ook nodig vindt. Als ik die kans krijg, zal ik die uiteraard niet laten liggen. Bovendien gaan niet alle scenario’s ook effectief in productie. Maar in dit geval is de kans wel heel groot, hebben ze mij verzekerd.”

Als alles volgens plan verloopt, zou de film over twee à drie jaar in de zalen kunnen lopen. “Dat zou dan mooi kunnen samenvalle­n met de 75ste verjaardag van het Ardennenof­fensief”, besluit Reg.

Ze hebben al gevraagd of ik tijdens de opnames eventueel als militair adviseur op de set aanwezig wil zijn

Reg JANS

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Reg Jans uit Zolder heeft een passie voor de Tweede Wereldoorl­og en is gids in Bastogne.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Reg Jans uit Zolder heeft een passie voor de Tweede Wereldoorl­og en is gids in Bastogne.
 ?? FOTO HBVL ?? De driftig noterende scenariste­n Neil Widener en Gavin James.
FOTO HBVL De driftig noterende scenariste­n Neil Widener en Gavin James.
 ?? FOTO HBVL ?? Reg (r.) geeft uitleg aan cast van de tv-serie Band of Brothers.
FOTO HBVL Reg (r.) geeft uitleg aan cast van de tv-serie Band of Brothers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium