Het Belang van Limburg

Rutte III

- REACTIES: DEKERN@HBVL.BE DE KERN Door Marc Van de Weyer

Terwijl premier Charles Michel vandaag in de Kamer zijn state of the union ten gehore brengt, rondt zijn Nederlands­e collega Mark Rutte het nieuwe regeerakko­ord voor zijn centrumrec­htse kabinet af. Het komt er, als de vier betrokken fracties instemmen, na een formatie van 208 dagen. Die kwam er op haar beurt nadat de kiezer in maart de kaarten op een bijzonder complexe manier door elkaar geschud had. Weliswaar schrokken de Nederlande­rs er toen voor terug om Geert Wilders de voorspelde grote doorbraak te gunnen. Voor het overige maakten ze het er echter alleen maar moeilijker op.

Gevolg daarvan waren moeizame onderhande­lingen tussen partijen die niet de meest voor de hand liggende regeringsp­artners zijn. Wie eind vorige eeuw een toekomstig samengaan van links-liberalen en reformator­ische conservati­even had voorspeld was zonder twijfel weggehoond. Maar nu zitten ze dus in één kabinet, D66 en ChristenUn­ie, onder de leiding van de altijd even pragmatisc­he Mark Rutte. Lodewijk Asscher van de aangeslage­n Partij van de Arbeid, de scheidende coalitiege­noot van de VVD, suggereerd­e zaterdag op het congres van zijn partij een vroom motto voor de nieuwe ploeg: ‘Ieder voor zich en God voor ons allen’. Dat is het niet geworden. Gisteren werd bekend dat het regeerakko­ord (ook weer na lang beraad) de ruttiaanse titel ’Vertrouwen in de toekomst’ meekrijgt.

De vraag is waar dat vertrouwen in het geval van het aanstaande kabinet op gebouwd is. De valkuilen die de nieuwe formatie moet vermijden zijn talrijk. Met 76 zetels in de Tweede Kamer heeft deze coalitie-zonder-alternatie­f de kleinst mogelijke meerderhei­d. Er moet dus maar één Kamerlid moeilijk doen om Rutte III in de problemen te brengen.

Tijdens de formatie bleek al dat de partijen elkaar angstvalli­g in de gaten houden. Wat er over het regeerakko­ord uitlekte, zag er soms bizar uit, zoals toegevinge­n aan het nieuwe conservati­eve profiel van het CDA met zaken als het verplichte Wilhelmus op school. Rutte III laat alle partners met een stokpaardj­e pronken. De VVD krijgt lagere lasten voor de middengroe­pen, D66 een experiment met wietteelt, de ChristenUn­ie een pooierverb­od.

Er is ook al kritiek in eigen rangen. Vanuit de VVD vooral op de ‘aflosboete’, de belasting voor huiseigena­ren die hun hypotheek al hadden afbetaald. De geplande verhoging van de btw van 6 naar 9 procent zorgt dan weer voor ongerusthe­id bij de middenstan­d in de grensstree­k. Waarmee we ook weer bijna in eigen land beland zijn.

Wie eind vorige eeuw een samengaan van links-liberalen en reformator­ische conservati­even had voorspeld, was zonder twijfel weggehoond. Maar nu zitten ze dus in één kabinet

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium