Het Belang van Limburg

“Een ijzersterk karakter”

Sharon (13) uit Wellen moet loodzware ingreep ondergaan om zonder pijn te kunnen lopen

- Miranda GIJSEN

Een zware operatie aan heupen, knieën en voeten, waarbij haar dijbenen gebroken moeten worden en haar spieren worden verlengd. Dat is wat Sharon Diriks (13) uit Wellen op 18 oktober te wachten staat. Een uitzonderl­ijke ingreep die ervoor moet zorgen dat Sharon opnieuw kan zitten, liggen en lopen met minder pijn. Er wacht de dappere meid een maandenlan­ge revalidati­e, die jammer genoeg een hoog prijskaart­je heeft. “Daarom hebben we de benefietgr­oep ‘een dolfijner leven voor Sharon’ opgericht”, zeggen haar vrienden. “Ik hoop dat er honderddui­zend mensen bij me op bezoek komen in het ziekenhuis en het revalidati­ecentrum”, lacht Sharon, terwijl ze tussen haar zussen Ashley en Lisa op de bank zit. Lichtjes vooroverge­bogen, op dit moment de houding die haar het minste pijn geeft. “Sharon is drie maanden te vroeg geboren en kreeg in de couveuse een hersenbloe­ding”, vertelt mama Verena De Pelsmaeker. “De dokters voorspelde­n toen dat onze dochter als een plant zou leven. Maar intussen zijn we dertien jaar later en kan Sharon lopen, praten en zelfs lezen en schrijven.” “Sharon heeft een enorm doorzettin­gsvermogen, zonder haar karakter stond ze niet waar ze nu staat”, zegt vriendin Heidi Hollon.

Zware operatie

Cerebrale parese of hersenverl­amming zorgt ervoor dat de communicat­ie tussen de hersenen en de aansturing van de spieren verstoord is. Sharon was vijf toen ze leerde praten, lopen kwam nog later. “Toen haar kleine zus Lisa begon te kruipen, zei ze: ‘Ikke ook stappen’. We hebben haar nooit tegengehou­den. Op een gegeven moment wilde ze zelfs rolschaats­en”, zegt Verena. “Maar dat was te moeilijk, dus ben ik maar overgescha­keld op spelen met een Furby”, lacht Sharon.

“De dag dat ze kon lopen, zijn we teruggekee­rd naar de arts die voorspeld had dat Sharon nooit een normaal leven zou leiden”, vertelt papa Yve. “De reactie was eerder koel dan hartelijk: het eerste wat hij zei was dat ze wel scheel keek.”

Maar ondanks haar sterke karakter is de pijn voor Sharon vaak ondraaglij­k. Tot voor kort kreeg ze botoxbehan­delingen om haar spieren te ontspannen en zo de pijn te verzachten, maar die behandelin­g is stilaan uitgewerkt en een zware operatie dringt zich op. Daarbij worden de spieren en het bot tegelijker­tijd aangepakt. Per jaar voert het UZ Leuven in campus Pellenberg twintig dergelijke ‘multi-level’-ingrepen uit. “Sharons heupen, knieën en voeten worden zo opnieuw geposition­eerd”, legt Verena uit. “Daarbij worden haar dijbenen gebroken en de spieren verlengd.”

Na de operatie op 18 oktober moet Sharon vier weken volledig horizontaa­l blijven liggen. “Dan volgt een maandenlan­ge revalidati­e in Pulderbos, waarbij ze in het weekend naar huis kan komen – in een ambulance weliswaar.”

Benefiet

Dat kost allemaal geld, en daarom hebben vrienden een benefietgr­oep opgericht. “Het moest eerst een verrassing blijven. Maar toen ik hoorde dat Sharons ouders hun auto wilden verkopen om de kosten voor het ziekenwage­nvervoer, het logement en al de rest te kunnen dragen, hebben we ons plan verklapt. We willen dat ze voelen dat ze er niet alleen voor staan.” Zondag is er een spaghettid­ag en op 3 november een retroparty in Mac Queen in Borgloon. En Sharon? Die ziet het helemaal zitten. “Ik ben wel zenuwachti­g en ik ga mijn zussen heel hard missen. Maar ik wil mij zondag eerst nog eens goed kunnen amuseren op de benefietda­g, voor ik naar Pellenberg moet vertrekken. Voor de rest hoop ik vooral dat ik snel terug naar school kan. Als alles meezit, zal dat na de krokusvaka­ntie zijn.”

XMeer informatie op de Facebookpa­gina ‘Retro Benefiet Party’

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Sharon met haar ouders en zussen, en de sympathisa­nten die voor haar een benefiet organisere­n.
FOTO TOM PALMAERS Sharon met haar ouders en zussen, en de sympathisa­nten die voor haar een benefiet organisere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium