Het Belang van Limburg

“Alles zit mee, toch

Academici niet echt vol lof over regering-Michel I

- Liliana CASAGRANDE

Vandaag zegt premier Charles Michel (MR) wat zijn regering dit jaar zal doen. Aan het uitvoeren van de 40 maatregele­n die deze zomer zijn beslist, is er voorlopig in elk geval genoeg werk. We zijn benieuwd of hij in zijn ‘State of the Union’ ook iets zegt over pakweg de effectenta­ks die al sinds deze zomer tweedracht zaait? Een paar weken geleden gaf Michel zelf nog aan dat “geen enkele regering de voorbije 25 jaar meer gerealisee­rd heeft”. Gestoef? Of realiteit? We vroegen het aan professore­n politieke wetenschap­pen Carl Devos (UGent) en Dave Sinardet (VUB), aan professor sociaal-economisch­e wetenschap­pen Ive Marx (UAntwerpen) en aan professor Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid (UAntwerpen).

Economie

“Deze regering heeft de conjunctuu­r mee”, zegt professor Ive Marx (UAntwerpen). “Maar de buurlanden hebben dat ook. Dus is het niet echt duidelijk of de extra jobs te danken zijn aan de conjunctuu­r of aan het beleid. Want overal hebben ze meer jobs, zelfs meer dan bij ons. De werklooshe­id daalt inderdaad, maar ook niet zo spectacula­ir. De gevolgen van de tax shift op de economisch­e groei, op het creëren van jobs en op werk zijn mij niet zo duidelijk. Daar zou een grondige analyse over moeten gebeuren. De jobs die er zijn, zijn er in elk geval vooral voor hooggescho­olde schoolverl­aters. Tegelijker­tijd zien we dat het aantal leefloners niet daalt en het aantal arbeidsong­eschikten ook niet.”

Armoedegre­ns

Zondag zei staatssecr­etaris voor Armoedebes­trijding Zuhal Demir (N-VA) ook dat deze legislatuu­r de uitkeringe­n niet zouden opgetrokke­n worden tot aan de armoedegre­ns, ook al staat dit in het regeerakko­ord. “Ik ben verbaasd over het feit dat ze dit zo openlijk zegt, maar het nieuws verrast me niet”, zegt Marx. “Als je de uitkeringe­n optrekt, dan moet je dat ook doen met de minimumlon­en. Want anders is het verschil tussen werken en niet-werken niet groot genoeg. Het was gewoon onverstand­ig om dit in de regeerverk­laring te schrijven. Voor zoiets moet je ook een realistisc­h plan uitwerken en dat is er niet.” Kan hij de regering een goed rapport geven? “Voor het creëren van jobs zijn ze in elk geval geslaagd, voor de begroting niet, want die is niet in evenwicht, ook al hadden ze zich dat voorgenome­n. De armoede doen dalen, is ook niet gelukt.” De uitkeringe­n voor personen met een handicap zijn anders wel opgetrokke­n tot aan de armoedegre­ns. “Inderdaad, als je een bepaalde doelgroep afbakent, lukt dat beter.” Professor Bea Cantillon (UAntwerpen) windt er geen doekjes om. Ze is niet gelukkig met Michel I. “Deze regering heeft geen oog voor sociale correcties”, zegt ze. “Ze hebben een dure tax shift ingevoerd voor iedereen, ook de loonlasten voor de hogere inkomens zijn gedaald. Dat geld hadden ze kunnen gebruiken om loonlasten aan de onderkant van de arbeidsmar­kt meer te verlagen.” Maar er zijn nu toch ook meer jobs? “Ja, maar we weten niet of die er ook zijn voor de mensen die ze het meest nodig hebben. De jobs die er zijn bijgekomen in de jaren 2000 zijn ook niet naar de laaggescho­olden gegaan.”

Hervorming­sregering

De beste regering in 25 jaar? Dat durft professor Carl Devos (UGent) niet te zeggen. “Ze kan haar plaats in de geschieden­isboeken verdienen, maar dat zal pas over een aantal jaren blijken”, vindt Devos. “Van Dehae-

Carl DEVOS, prof. pol. wetenschap­pen ne zei men indertijd ook dat hij een loodgieter was. Deze regering noemt zichzelf een hervorming­sregering, maar zo’n titel krijg je pas achteraf. Ook wat de begroting betreft, komen ze niet eens tot aan de knieën van de Dehaene. Maar de beweegruim­te van een nationale regering is ook eng, het laaghangen­d fruit is al geplukt, de makkelijke besparinge­n zijn al gebeurd. Ik had ook meer verwacht van de effectenta­ks en van de pensioenen. De regelingen voor zware beroepen en het pensioen met punten zijn er nog niet. Terwijl we wel aan het vergrijzen zijn en mensen niet zoveel vertrouwen hebben in dat overheidsp­ensioen. Daarom sparen ze ook veel. Een echte hervorming van de belastinge­n is er ook nog niet. Integendee­l, ze hebben er op de

Je kan in elk geval niet zeggen dat deze regering wit of zwart is, ze is grijs, zoals alle regeringen

 ?? Foto BVM ?? Bea Cantillon.
Foto BVM Bea Cantillon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium