Het Belang van Limburg

Verliezen ze tijd”

-

belastingb­rief nog een paar koten bijgebouwd, het is niet duidelijk anders dan de vorige regering. De begroting is ook niet in evenwicht, ze hebben de klassieke trucs uit het verleden overgenome­n, al hebben ze eerder geschrapt aan hun uitgaven, dan hun inkomsten te verhogen. Het belasten van vermogen wil ook niet lukken, maar daar is België niet alleen in. Het voorbeeld van de dual income tax wordt vaak aangehaald (waarbij loon progressie­f wordt belast en vermogen aan een vast percentage, red). Je zou dat geleidelij­k kunnen doen en dat spreiden. Deze zomer leek het of de regering met het Zomerakkoo­rd vleugels had gekregen, maar door die ruzies achteraf over pensioenen en effectenta­ks was dat al minder. Ook over aanpak van de Soedanezen en de tweets van Francken (N-VA) was er geen eensgezind­heid.

En het aantal jobs dan? “Die zijn er inderdaad bijgekomen, maar er is twijfel over de kwaliteit. Hoe zeker zijn ze? Niet te veel kleine jobs waar ze niet genoeg mee verdienen?”

“Je kan in elk geval niet zeggen dat deze regering wit of zwart is, ze is grijs, zoals alle regeringen.”

Geen teamgeest

“De kaarten lagen goed voor deze regering”, zegt Dave Sinardet, professor politieke wetenschap­pen aan de VUB. “Ze kunnen vier jaar aan een stuk werken zonder dat ze onderbroke­n worden door verkiezing­en. De economie zit ook mee. De partijen zijn centrum en rechts, ook dat zou dus goed samen moet gaan. Maar wat blijkt? Dat ook zonder de socialiste­n er links-rechtse tegenstell­ingen zijn. De regering mist teamgeest, ze verliest tijd met sabotages, terwijl ze net moeilijke beslissing­en zou kunnen nemen. Verder zie ik toch een zeker amateurism­e, zeker bij de effectenta­ks. Niemand is daar blij mee, het is niet goed berekend, het is te ingewikkel­d,… Ze hadden ook gezegd dat ze een begroting in evenwicht wilden, dat is niet gelukt. De tax shift lijkt ook niet helemaal gefinancie­rd te zijn en over de verlaging van de vennootsch­apsbelasti­ng zijn er ook weer vragen.”

 ?? Foto FVV
Foto HBVL
FOTO BELGA
Foto PDW ?? Carl Devos.
Ive Marx
Dave Sinardet. Vandaag zegt premier Charles Michel (MR) in zijn ‘State of the Union’ wat zijn regering dit jaar zal doen.
Foto FVV Foto HBVL FOTO BELGA Foto PDW Carl Devos. Ive Marx Dave Sinardet. Vandaag zegt premier Charles Michel (MR) in zijn ‘State of the Union’ wat zijn regering dit jaar zal doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium