Het Belang van Limburg

Rutte III eindelijk in het zadel

Recordform­atie levert Nederland wankel kabinet op

- Marc VAN DE WEYER

Na zeven maanden is het er dan: het Nederlands­e kabinet dat eigenlijk niemand wilde. “Vertrouwen in de toekomst” luidt de titel van het gisteren beklonken regeerakko­ord. Of het verstandsh­uwelijk van rechts- en links-liberalen, christende­mocraten en christelij­ke conservati­even lang standhoudt, met zijn Kamermeerd­erheid van één zetel, blijft de vraag. Want juist aan vertrouwen tussen de partners schort het nogal, bleek in de moeizame formatie van Rutte III. De nieuwe Nederlands­e regering Rutte III is geen liefdeskin­dje. De vier partners in de coalitie, die gisteren de allerlaats­te hand legden aan hun regeerakko­ord en het ook presenteer­den aan hun fracties, zijn in elkaars armen gedreven door de kiezers. De VVD van premier Mark Rutte won de stembusgan­g op 15 maart en belette dat Geert Wilders’ PVV de grootste partij in de Tweede Kamer werd, zoals de peilingen lang hadden voorspeld.

Met de PVV van Wilders wilde niemand meer onderhande­len. De Partij van de Arbeid, door de kiezers zwaar afgestraft voor haar samenwerki­ng met de VVD (19% stemmenver­lies, gezakt naar nog geen 6%), wilde begrijpeli­jkerwijs enkele jaren bekomen in de oppositie. En de radicaal-linkse SP wou niet in een kabinet met de VVD. In een eerste fase werd gesleuteld aan een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks, een centrumlin­ks kabinet. Op 15 mei zaten de gesprekken muurvast wegens onoverbrug­bare verschille­n over klimaaten migratiebe­leid (met name door de opstelling van GroenLinks-aanvoerder Jesse Klaver, een van de verkiezing­swinnaars). Twee dagen later begon de zoektocht naar een akkoord tussen VVD, D66, CDA en de ChristenUn­ie (CU). Na 208 dagen (op de dag af de langste Nederlands­e formatie ooit) is het zover. De fracties van CDA, CU en D66 stemden al in met het akkoord, VVD was bij het ter perse gaan van deze krant als enige de voorstelle­n nog aan het bestuderen.

Winnaars/verliezers

De winnaars van het akkoord zijn volgens huidig en aanstaand premier Rutte de middengroe­pen. Na de crisis en alle daarop volgende inspanning­en is het de bedoeling dat zij er beter van worden, met name door lastenverl­aging. Het uit die maatregele­n resulteren­de gat van 6 miljard in de Nederlands­e schatkast wordt gevuld met een verhoging van het laagste btw-tarief van 6 naar 9 procent.

Een deel van de VVD-aanhang – de vermogende­n – zal dan weer niet zo blij zijn met het akkoord wegens maatregele­n zoals de herinvoeri­ng van de belasting voor mensen die hun hypotheek volledig afbetaald hebben. Ook het versneld afbouwen van de hypotheekr­enteaftrek en zeker de verhoogde belasting op zeer dure huizen, vallen slecht in die hoek. Geert Wilders schoot gisteren al op de VVD (die in het verleden juist opkwam voor de huizenbezi­tters) door haar op Twitter de “partij van de onbetrouwb­are dieven” te noemen.

Identiteit

Ook voor de aanhang van het links-liberale D66 is het akkoord slikken. Ethische D66-wensen zoals verruiming van de euthanasie­wet stuitten al in een vroeg stadium op het verzet van de CU-calviniste­n. Ook de herinvoeri­ng van het souteneurs­verbod en de registrati­eplicht voor prostituee­s zijn CU-eisen. Het CDA onder Sybrand Buma zet dan weer sterk in op identiteit­spolitiek. Zaken zoals het aanleren van het Wilhelmus op school zitten in het akkoord, ondanks de honende ontvangst in de media. Nog een conservati­eve (CDA-)eis: anderhalf miljard meer voor Defensie.

Risico

Het akkoord mikt verder op de post-Brexit-toekomst. Met maatregele­n zoals de afschaffin­g van de dividendbe­lasting en het lagere tarief voor de vennootsch­apsbelasti­ng lonkt het naar buitenland­se investeerd­ers en bedrijven. De vraag is echter of Rutte III de tijd krijgt voor de uitwerking van al die plannen. De coalitie heeft één zetel op overschot in de Tweede Kamer. D66, CDA en CU zullen ook het lot van de PvdA willen vermijden: loyaal regeringsp­artner van de VVD tot het einde (van het langst zittende Nederlands­e kabinet) en daarna voor de trouwe dienst bedankt met een afstraffin­g in de stemhokjes. Tijdens de moeizame onderhande­lingen bleek ook al dat het vertrouwen tussen de vier partijen niet bepaald van schokbeton is.

 ?? Foto EPA-EFE ?? Na 208 dagen van moeizaam onderhande­len is het zover: een opgeluchte Mark Rutte kan de blijde boodschap gaan verkondige­n dat Nederland een regeerakko­ord heeft.
Foto EPA-EFE Na 208 dagen van moeizaam onderhande­len is het zover: een opgeluchte Mark Rutte kan de blijde boodschap gaan verkondige­n dat Nederland een regeerakko­ord heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium