Het Belang van Limburg

Spaanse regeringsp­artij bedreigt Puigdemont met celstraf

- Roger HUISMAN

Het gaat hard tegen onzacht in Spanje. Een woordvoerd­er van de regeringsp­artij Partido Popular (PP) bedreigde de Catalaanse ‘president’ Carles Puigdemont met gevangenis­straf mocht die vandaag de onafhankel­ijkheid van de separatist­ische regio uitroepen. liet Puigdemont al verstaan dat hij de onafhankel­ijkheid van Catalonië zal uitroepen als de centrale regering niet wil ingaan op zijn verzoek tot bemiddelin­g. Gisteren was er nog geen uitzicht op een verzoening tussen beide partijen. Integendee­l, een woordvoerd­er van de PP van premier Rajoy zei dat Puigdemont hetzelfde lot zou beschoren zijn “als degene die het 83 jaar geleden geprobeerd heeft”, een verwijzing naar de Catalaanse leider Lluis Companys die in 1934 een gooi naar de onafhankel­ijkheid deed en 30 jaar gevangenis kreeg. De PP-woordvoerd­er voegde er nog aan toe dat hij niet verwees naar de marteling en executie in 1940 van Companys door de Franco-politie. Vanavond rond zes uur spreekt Puigdemont het Catalaanse parlement toe. Velen verwachten dat hij de eenzijdige onafhankel­ijkheid zal uitroepen.

De druk op de separatist­en neemt wel toe nu meer en meer bedrijven beslissen hun hoofdzetel naar andere regio’s in Spanje te verhuitono­mie zen.

De leider van de Spaanse socialiste­n, Pedro Sanchez, zei maandag dat hij de conservati­eve regering van eerste minister Mariano Rajoy zal steunen mochten de Catalanen de onafhankel­ijkheid uitroepen. Die steun zou kunnen betekenen dat Sanchez de opschortin­g van de regionale auZondag van Catalonië zou goedkeuren.

Rajoy krijgt ook steun uit andere landen van Europa. Zowel de Franse als de Duitse regering maakten duidelijk dat ze Catalonië niet zullen erkennen als de regio de onafhankel­ijkheid uitroept. In een telefoonge­sprek met Rajoy sprak de Duitse kanselier Angela Merkel haar steun uit voor ‘de eenheid van Spanje’. De Franse minister van Europese Zaken, Nathalie Loiseau, zei dat Catalonië zichzelf uit de Europese Unie zet als de regio de onafhankel­ijkheid uitroept. De Catalaanse oppositie vreest dat Puigdemont eenzijdig de onafhankel­ijkheid van de weerspanni­ge regio zal uitroepen.

 ?? FOTO AFP ?? Catalaans ‘president’ Carles Puigdemont.
FOTO AFP Catalaans ‘president’ Carles Puigdemont.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium