Het Belang van Limburg

Eerste steen gelegd van aardwarmte­centrale in Mol

Mogelijkhe­den in Noord-Limburg worden onderzocht

-

In Mol is gisteren de eerste steen gelegd van de eerste aardwarmte­centrale voor warmte en elektricit­eit in de Benelux. De centrale haalt warmte uit de diepe ondergrond. Ook in NoordLimbu­rg worden de mogelijkhe­den van aardwarmte als energiebro­n onderzocht. De centrale in Mol moet midden 2018 operatione­el zijn. Het is de eerste diepegeoth­ermie- of aardwarmte­centrale in de Benelux die niet enkel warmte maar ook elektricit­eit zal puren uit aardwarmte. Daarvoor wordt er geboord tot een diepte van 3,5 km. Heet water wordt opgepompt en door middel van een warmtewiss­elaar overgedrag­en aan een distributi­enet. Het afgekoelde water wordt afgevoerd naar dezelfde watervoere­nde laag. Het gaat om een proefproje­ct van VITO (de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek) in samenwerki­ng met Atlas Copco, Eandis en IOK. “Op korte termijn zullen de kantoren van VITO, SCK.CEN en Belgoproce­s verwarmd worden met aardwarmte. Daarna volgt de bredere Kempense regio”, klinkt het.

Noord-Limburg

De centrale wordt een interessan­te testcase voor Noord-Limburg, waar het water 175 tot 200 graden warm is op een diepte van 4 tot 4,5 km. Daarmee kan Limburg 44 rendabele geothermie­centrales bouwen en 9.767 gigawattuu­r elektricit­eit produceren, meer dan de kerncentra­le van Doel, berekende het VITO. “We zijn volop bezig met het voorbereid­ende onderzoek”, zegt Ben Laenen van VITO. “In de tweede helft van 2018 willen we de Noord-Limburgse ondergrond in kaart brengen. De resultaten verwachten we eind 2018.” Op een eerste Limburgse proefborin­g is het dan wellicht nog enkele jaren wachten.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? In Mol wordt gebouwd aan de eerste centrale van de Benelux die niet enkel warmte maar ook elektricit­eit uit de aardwarmte haalt.
FOTO TOM PALMAERS In Mol wordt gebouwd aan de eerste centrale van de Benelux die niet enkel warmte maar ook elektricit­eit uit de aardwarmte haalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium