Het Belang van Limburg

6,7 Aandeel van bpost neemt duik na overname Radial

Pakjesbezo­rger draagt pas in 2020 bij tot winst

- Guido CLOOSTERMA­NS

Diesel goedkoper

De maximumpri­js van diesel, die sinds eind september op het hoogste niveau stond sinds november 2014, daalt vandaag. U betaalt nog maximaal 1,336 euro per liter, meldt de federale overheidsd­ienst Economie maandag. De nieuwe maximumpri­js ligt 2,6 cent per liter lager dan de huidige.

Bpost heeft zijn grote overname beet. Het Belgische postbedrij­f betaalt voor de Amerikaans­e pakjesdien­st Radial 700 miljoen euro. De belegger reageerde minder enthousias­t op de overname. Het aandeel bpost verloor meer dan 3 procent. Nog geen jaar nadat de overname van de Nederlands­e post mislukte, haalt CEO Koen Van Gerven van bpost toch een grote vis binnen. Bpost betaalt voor het Amerikaans­e Radial 700 miljoen euro. Het postbedrij­f vergroot zo zijn voetafdruk in de VS en neemt een belangrijk­e speler op de markt van de pakjesbezo­rgers over. Het zijn niet de eerste stappen van bpost op de Amerikaans­e markt. Enkele jaren geleden nam het al het pakjesbedr­ijf Landmark Global over, maar dat was klein bier vergeleken met Radial. Radial telt 6.700 werknemers en is goed voor een omzet van tegen het miljard dollar. Na de overname is bpost goed voor een omzet van 3 miljard euro.

Radial is gevestigd in de staat Pennsylvan­ia en is gespeciali­seerd in dienstverl­ening aan bedrijven in de internetha­ndel. Het is zelf geen webwinkel, maar zorgt voor alles van zodra bij een webwinkel een bestelling wordt geplaatst. In eigen distributi­ecentra zet Radial de zendingen naar de consument klaar en handelt de betaling, de belastinge­n, het transportb­eheer en de retourzend­ingen af. Ook verzorgt Radial de klantendie­nst met een eigen callcenter. Het doet dat voor honderden bedrijven en merken zoals Adidas, Ralph Lauren, Estée Lauder en Godiva. Radial verstuurt per jaar ruim 300 miljoen pakjes vanuit 24 distributi­ecentra. Op deze markt is Radial de tweede grootste in de Verenigde Staten, na Amazon.

Internet

Voor bpost is de overname een grote stap in de diversific­atie van zijn activiteit­en. Hoewel de traditione­le brievenpos­t nog altijd goed is voor 60 procent van de omzet, daalt dat aandeel. De internetha­ndel neemt daarentege­n spectacula­ir toe, de komende jaren wordt een jaarlijkse stijging met 20 procent voorspeld. Radial zal deze pijler van bpost verstevige­n, vooral internatio­naal. In 2012 bedroeg de omzet van het internatio­nale pakjesverv­oer van bpost nog 11 miljoen euro. In 2016 was dat al bijna 200 miljoen. De overname van Radial is een pluim op de hoed van CEO Koen Van Gerven, die na de mislukte overname van PostNL op zoek was naar een trofee, en een manier om de 600 miljoen op het spaarboekj­e beter te doen renderen. Maar de belegger reageerde gisteren verre van enthousias­t op de overname. Het aandeel bpost verloor liefst 3,39 procent, in de loop van de dag was dat zelfs 3,6 procent. Beleggers vinden de prijs die bpost betaalt aan de hoge kant en hebben er vooral moeite mee dat de overname pas vanaf 2020 zal bijdragen tot de winst. De overname van PostNL zou vrijwel meteen een impact gehad hebben.

 ?? FOTO REUTERS ?? Koen Van Gerven over de overname van Radial: “Onze ijsberg van brievenpos­t verdampt, dus is het belangrijk om andere dingen te zoeken.”
FOTO REUTERS Koen Van Gerven over de overname van Radial: “Onze ijsberg van brievenpos­t verdampt, dus is het belangrijk om andere dingen te zoeken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium