Het Belang van Limburg

“Essersbos is 51.000 euro per jaar waard”

-

Hoe bereken je de waarde van een bos? Sander Jansens (34), zaakvoerde­r van het adviesbure­au Landmax in Beringen, weet het. Landmax doet daarvoor een beroep op een tool die ontwikkeld is door de Universite­it Antwerpen en de onderzoeki­nstelling Vito. Sander Jansens is bio-ingenieur van opleiding. Zes jaar geleden richtte hij zijn adviesbure­au Landmax in Beringen op. Het bedrijf helpt overheden en privé-eigenaars bij hun natuurbehe­er: vergunning­en, subsidies, optimalisa­tie van de houtproduc­tie, de zoektocht naar een plek om ontbossing te compensere­n, enzovoort.

Waarde

“Een bos is veel maar waard dan je denkt”, zegt Jansens. “Het levert diensten die de hele samenlevin­g ten goede komen: zuivering van lucht, opslag van koolstof, waterbuffe­ring, beschermin­g tegen erosie. Maar ook rust en ontspannin­g. Als je die waarde kan omzetten in euro’s, dan kun je grondeigen­aars en andere economisch­e actoren hiervoor warm maken. Anders blijft het een beetje een geitenwoll­ensokkenve­rhaal.” Zo bekeek Landmax ook het bos van 12 ha dat het logistiek bedrijf Essers graag zou gebruiken voor zijn uitbreidin­g. Het bureau berekende de waarde van factoren als luchtzuive­ring, koolstofop­slag en een bijdrage tot de afkoeling van de temperatuu­r. “Zo komen we uit op 51.000 euro per jaar. Dat is wat de maatschapp­ij uitspaart aan allerlei kosten, onder meer gezondheid­skosten. Of dat veel is? Dat hangt ervan af wat je belangrijk vindt. Een bedrijf zal ongetwijfe­ld meer opbrengen, aan belastinge­n alleen al.” De grote onbekende in dit soort berekening­en is het vaststelle­n van de waarde van de biodiversi­teit. “Dat is een moeilijke kwestie, want biodiversi­teit is eigenlijk onbetaalba­ar”, zegt Jansens.

Moet elke boom dan altijd blijven staan? “Volgens mij niet”, zegt Jansens. “Zonevreemd­e bossen zijn meestal niet het beschermen waard. Vaak zijn het piepkleine snippers of percelen met uitheemse bomen. We kunnen beter inzetten op de aanleg van grote bossen aan de rand van de stad.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Sander Jansens.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Sander Jansens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium