Het Belang van Limburg

“Te vet? Ik kan mijn ezels toch geen honger laten lijden”

Pastoor dient klacht in nadat opvangcent­rum dieren uit weide haalt

- Jozef CROUGHS

Pastoor Eric Scheunis heeft een advocaat onder de arm genomen en dient een klacht in tegen FOD Dierenwelz­ijn. Een opvangcent­rum uit Sint-Gillis-Waas heeft acht van zijn ezels uit een weide in KortijsGin­gelom gehaald. “Zonder enige verwittigi­ng gestolen”, zegt de pastoor die al 35 jaar ezels kweekt. “Ze zijn te vet en staan in een weide omheind door prikkeldra­ad, verwaarloz­ing zogezegd.” Hij heeft nu een petitie opgestart om zijn ezels te mogen houden. Voor de feiten moeten we terug tot dinsdag 19 september. De pastoor kreeg toen bezoek van de wijkagent van Gingelom. “De persoon die de wijkagent vergezelde gaf zich uit als veearts. Ze vroegen of ze mijn ezels mochten zien. Ik zag daar geen probleem in en heb meteen toestemmin­g gegeven, samen met mijn gsm-nummer waarop ik bereikbaar was als ze me nodig hadden. Een dag later belde een vrouw die in de buurt van de weide woont mij op: Mijnheer pastoor, hebt gij uw ezels verkocht? Want er stond een trailer voor dierenverv­oer en men was bezig de ezels op te laden. Ik heb meteen Jefke Francis (82), die de dieren voederde en verzorgde, gebeld dat hij moest gaan kijken wat er aan de hand was.”

Ezel van 53 jaar

“De ketting van het slot was doorgeknip­t en er waren mensen in de weide. Toen ik wou vragen wat er aan de hand was, verbood de politieage­nt mij om de weide te betreden”, stelt Jefke. Toen de pastoor arriveerde waren de dieren al opgeladen. “Volgens de politie is het verboden om prikkeldra­ad te gebruiken en waren de dieren veel te vet. Maar ik kan de ze toch geen honger laten leiden?” zegt pastoor Scheunis.

De veearts wees ook een dier aan met een te lange hoef. “Absurd, want de hoefsmid verzorgt altijd alle ezels tegelijk. Ze hadden ook een opmerking over een ezel die met moeite nog recht kon. Maar dat is een beest van 53 jaar met artrose. Als ze mij nu nog verteld hadden wat er fout was, dan kon ik een oplossing zoeken. Maar nu worden ze gewoon uit de weide gestolen, en dat neem ik niet. Omdat het maar blijft aanslepen, heb ik nu een advocaat ingeschake­ld”, zegt de pastoor.

Onderzoek

Korpschef Provost bevestigt de inbeslagna­me door FOD Dierenwelz­ijn en de aanwezighe­id van de wijkagent. “Verder zijn wij als politiekor­ps er niet bij betrokken.” Ook de vzw Anegria, een ezelopvang­centrum uit Sint-GillisWaas, is karig met commentaar. “Wij voeren uit in opdracht van FOD Dierenwelz­ijn”, zegt Kristel Cromheeke. “Ik kan bevestigen dat de dieren hier zijn opgevangen tot er een beslissing wordt genomen. Om het onderzoek niet te schaden kan ik verder geen commentaar geven over de toestand van de dieren en voor welke reden er een inbeslagna­me was.” Eric SCHEUNIS

Pastoor

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS
Foto JOZEF CROUGHS ?? Pastoor Scheunis en Jefke Francis zijn er het hart van in dat zijn ezels in beslag zijn genomen.
FOD Dierenwelz­ijn liet acht ezels in beslag nemen.
FOTO JOZEF CROUGHS Foto JOZEF CROUGHS Pastoor Scheunis en Jefke Francis zijn er het hart van in dat zijn ezels in beslag zijn genomen. FOD Dierenwelz­ijn liet acht ezels in beslag nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium