Het Belang van Limburg

Ex-uitbater King George liet put van miljoen euro achter

Verdedigin­g vraagt vrijspraak voor niet betalen btw

- Geert HOUBEN

F.I., de voormalige uitbater van het bekende café King George op de Hasseltse Grote Markt, stond maandag terecht voor het opzettelij­k niet afdragen van 136.850 euro btw. In september 2014 ging de King George failliet. De uitbater liet een put van liefst een miljoen euro achter. De 46-jarige Hasselaar riskeert twee maanden cel en een handelsver­bod van vijf jaar. Zijn advocaat gaat voor de vrijspraak. Vandaag draait de King George weer op volle toeren. De familie Byloos – die ook al de Plazza, Markt en Drugstore runt – heeft de uitbating van de horecazaak in april vorig jaar overgenome­n. Daarvoor stond het monumental­e pand op de hoek van de Grote Markt sinds september 2014 leeg. “Het faillissem­ent is er gekomen op onze eigen vraag. We hebben de zaak in 2011 overgenome­n maar ons startkapit­aal was te laag”, verklaarde F.I. in september 2014 in onze krant. “En dat gat hebben we nooit meer kunnen dichtfiets­en.”

De ondernemer tekende maandag present in de rechtbank. Zijn advocaat, Tom Broekmans, wees op de uitzichtlo­ze situatie waarmee de Hasselaar destijds de horecazaak begon. “Mijn cliënt heeft de brasserie overgenome­n met huurachter­standen en grote verliezen. Eigenlijk was het niet mogelijk om de zaak op een leefbare manier te runnen, want er waren ook nog eens grote opfriswerk­en nodig. Dat verklaart zijn manier van handelen om eerst zijn personeel, de aannemers en leverancie­rs te betalen. Er was de hoop om met de grote omzetten aan de schuld te voldoen, maar dat is helaas niet gelukt.”

De advocaat wees erop dat er geen opzet in het spel was en dat de helft van de schuld ontstaan is toen de King George onder WCO stond (de wet betreffend­e de continuïte­it van de ondernemin­gen, een gerechteli­jk akkoord voor bedrijven in moeilijkhe­den, nvdr.). Hij of zijn vennootsch­appen hebben zich niet persoonlij­k verrijkt.” Broekmans vroeg dan ook de vrijspraak. Vonnis op 6 november.

Mijn cliënt heeft de King George overgenome­n met huurachter­standen en grote verliezen. Eigenlijk was het niet mogelijk om de zaak op een leefbare manier te runnen

advocaat Tom BROEKMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium