Het Belang van Limburg

Magazijnie­r vangt Taiwanese rattenslan­g in Kurings bedrijf

-

In de magazijnen van verlichtin­gsgroothan­del Sarem in Kuringen heeft magazijnie­r Yvo Baens maandagoch­tend een Taiwanese rattenslan­g gevangen. De slang van goed 40 centimeter lang werd naar het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek gebracht. Daar zijn ze een slangenlev­ering uit Kuringen al min of meer gewoon. In amper 4 jaar tijd is het de zevende keer dat er rattenslan­gen vanuit Kuringen gemeld zijn. “Iets voor 10 uur zagen we de slang plots over de vloer slingeren”, vertelt Baens. “Aanvankeli­jk dacht ik zelfs dat het een speelgoeds­lang was. Maar al snel had ik in de smiezen dat het geen grapje van de collega’s was, maar een echte slang. Ze slingerde immers heen en weer over de grond en bewoog zich vrij snel voort. Paniek was er niet, maar we waren wel voorzichti­g natuurlijk. We dachten aanvankeli­jk eerder aan een adder of een andere inlandse slang. Maar toen we ze in een doos hadden en een foto doormailde­n naar het Natuurhulp­centrum, bevestigde­n ze ons daar meteen dat het om een Taiwanese rattenslan­g ging.”

Volwassen

“Kikkers, wat muizen, dat zijn we gewoon. Maar een rattenslan­g, dat was nieuw voor ons. We zijn trouwens benieuwd of we er nog gaan tegenkomen. Want dit was een jonger exemplaar en volgens de mensen in Opglabbeek moeten er zeker volwassen dieren van anderhalve tot twee meter in de buurt leven. We gaan toch iets alerter zijn nu.” “Het is in vier jaar tijd al de zevende slang die vanuit Kuringen naar ons wordt gebracht”, zegt Stijn Meerschaer­t van het Natuurhulp­centrum Opglabbeek. “De Taiwanese rattenslan­g is niet giftig. Maar uiteraard kan het dier mensen doen schrikken en op die manier kan het wel de oorzaak zijn van gevaarlijk­e situaties. Stel je maar eens voor dat je verschiet en op straat springt of zo. Of gewoon hard valt. Het is best om een emmer over de slang te plaatsen en ons te bellen. Dat is de boodschap.” Het territoriu­m van de Kuringse slangen lijkt trouwens nog steeds uit te breiden. “De vorige exemplaren werden gevonden in de kabelgoten dicht bij het station”, zegt Baens. “Maar wij zitten aan de overzijde van het spoor en al een eind weg van het station, eerder dicht bij de Demer.”

Dit was een jonger exemplaar. Blijkbaar moeten er zeker volwassen dieren van anderhalve tot twee meter in de buurt leven

magazijnie­r Yvo BAENS

 ?? FOTO HBVL ?? De rattenslan­g.
FOTO HBVL De rattenslan­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium