Het Belang van Limburg

“Plots zag ik stukken veranda vliegen”

Hevige wind beschadigt huis van bejaard echtpaar

- Geert VAN BAELEN

Zondagavon­d heeft een hevige windvlaag twee huizen beschadigd aan de Broekstraa­t, net buiten het centrum van Peer. Vooral het huis van Aline Kinable (85) en Christ Moors (89) werd geraakt. Niet alleen werd hun dak lichtjes opgetild, maar de wind blies hun aangebouwd­e veranda helemaal aan stukken. “Alles wat los stond, is door de wind verplaatst”, vertelt Moors. “Zondagavon­d rond half zeven begon het hier verschrikk­elijk te waaien”, vertelt de 85-jarige Aline Kinable. “Mijn man en ik zaten toen in de keuken, rustig televisie te kijken. Door het raam zagen we hoe de wind op de twee bomen verderop in de straat begon te beuken. Zo’n slecht weer had ik nog nooit gezien.” Niet veel later bereikte de wind ook hun woning. “Alles begon te kraken”, vult haar man Christ Moors (89) aan. “Op een gegeven moment zagen we stukken plastic en dakplaten van de veranda voorbijwaa­ien, helemaal vanaf de andere kant van het huis. Het puin belandde voor op straat. Alles wat los stond, is door de wind verplaatst.” “Achteraf zagen we dat ook dakpannen van het woonhuis waren gaan waaien. Op het moment zelf wisten we niet wat er aan de hand was. Alles bij elkaar heeft het ook maar een kwartier geduurd. Natuurlijk waren we bang. We wisten niet waar dit allemaal zou eindigen.” De brandweer NoordLimbu­rg kwam ter plaatse om het dak dicht te leggen. “De wind heeft de dakconstru­ctie zelfs even opgelicht, maar het is gelukkig nauwelijks verplaatst. Rondom zijn heel wat hoekpannen weggeblaze­n”, vertelt zoon Thieu die onmiddelli­jk kwam toegesneld.

Onduidelij­k

De woning werd niet onbewoonba­ar verklaard. “Mijn ouders wonen hier vijftig jaar en dit hebben ze nog nooit meegemaakt. De dakconstru­ctie zal nog verder worden onderzocht”, stelt de zoon. “In hoeverre het moet hersteld worden, is nog niet duidelijk. Ook de woning van de buren heeft lichte schade geleden.”

Ook burgemeest­er Steven Matheï (CD&V) kwam zich van de toestand vergewisse­n. “We hebben geen weet van schadegeva­llen elders in Peer, dus vermoedeli­jk ging het hier om een zeer lokaal gegeven.” Welk weersversc­hijnsel het betrof, was gisteren nog niet duidelijk. “Er wordt nogal snel gezegd dat er een windhoos is voorbij getrokken, maar dit jaar hebben we nog geen enkele windhoos in België gemeten”, luidt het bij het KMI. “Wel enkele valwinden. Zondagavon­d was er ook geen sprake van onweer, dus het lijkt onwaarschi­jnlijk dat het een windhoos was.”

 ?? FOTO GVB ?? Aline Kinable, Christ Moors en hun zoon Thieu Moors in de aan flarden gereten veranda.
FOTO GVB Aline Kinable, Christ Moors en hun zoon Thieu Moors in de aan flarden gereten veranda.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium