Het Belang van Limburg

Verscheurd door oorlog, maar WK lonkt

SYRISCHE NATIONALE PLOEG OP DRIE DUELS VAN RUSLAND

- Bob FAESEN

Na het 1-1-gelijkspel in de heenmatch tegen Australië maakt Syrië nog altijd kans op een WK-ticket. En dat in tijden van burgeroorl­og.

Maar wie denkt dat de voetbalplo­eg het Syrische volk verbroeder­t, zit fout. Het nationale team vertegenwo­ordigt namelijk het regime van president Bashar al-Assad. “Sommige jongens worden gedwongen om te spelen.” Een rake penalty in de 86ste minuut zorgde donderdag voor juichende Syriërs in de straten van hoofdstad Damascus. Desondanks staat het volk zeker niet als één man achter de nationale voetbalplo­eg. Volgens velen geldt ze als een propaganda­middel voor de regering van president Bashar al-Assad. Al sinds het begin van de burgeroorl­og organiseer­t het regime demonstrat­ies om Assad te steunen. Bekende sporters en artiesten moeten vanwege hun popularite­it vaak meelopen. Onlangs keerde Omar al-Somah, de beste speler van Syrië, na een boycot van vijf jaar, terug in het nationale team. Het was hij die de gelijkmake­r voorbij Mathew Ryan (ex-KRC Genk) schoot,

GROEP D

door een deel van het volk wordt hij als verrader beschouwd.

Verdwenen spelers

Sommige spelers hebben familieled­en die opgesloten of gedood zijn door het regime. “Zij worden gedwongen om te spelen. Als ze dat niet doen, kan er iets met hun familie gebeuren”, zei sportjourn­alist Anas Ammo tegen het Amerikaans­e ESPN. Veel spelers weigeren uit te komen voor de nationale ploeg. Zo ontvluchtt­e verdediger Firas Al-Ali tijdens een trainingsk­amp het land, nadat hij had gehoord dat zijn 13-jarig neefje was omgekomen in een aanval van de regering. Later in een interview noemde hij spelen voor de nationale ploeg “verraad aan de 500.000 dodelijke slachtoffe­rs van de burgeroorl­og”. Sinds 2015 ligt er een rapport bij de FIFA met beschuldig­ingen dat Assad verantwoor­delijk is voor de dood van 38 Syrische profvoetba­llers. Dertien spelers worden nog vermist. Maar de FIFA doet niets. Nochtans mogen overheden zich officieel niet met de inhoud en het bestuur van het voetbal bemoeien. Als ze dat wel doen, kan een land geschorst worden. “Het conflict is te ingewikkel­d voor een onderzoek”, luidt de officiële verklaring van de Wereldvoet­balbond.

Geen thuiswedst­rijden

Ondanks alles is de sportieve prestatie van de Syrische ploeg bijzonmaar der knap. Nog nooit kwam het zo dicht bij WK-deelname. Temeer omdat het al jaren geen interland meer op eigen bodem heeft afgewerkt. Al de hele kwalificat­iecampagne speelt Syrië zijn thuiswedst­rijden in Maleisië. De heenmatch van donderdag vond bijvoorbee­ld in Malacca plaats, op ruim 7.668 kilometer van de Syrische hoofdstad Damascus. Vandaag, om 11 uur Belgische tijd, wacht de terugmatch tegen Australië. De 1-1 biedt perspectie­f. Als Syrië het haalt, wacht een volgende, ultieme krachtmeti­ng. Potentiële tegenstand­ers zijn Honduras, Panama en zelfs de VS, de bondgenoot van een antiAssad rebellenle­ger.

 ?? Foto AFP ?? Omar al-Somah schoot Syrië in de heenwedstr­ijd vanop de stip naar een 1-1-gelijkspel.
Foto AFP Omar al-Somah schoot Syrië in de heenwedstr­ijd vanop de stip naar een 1-1-gelijkspel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium