Het Belang van Limburg

“Een topper, zonder twijfel”

Alle grote teams hebben oogje op JASPER PHILIPSEN uit Ham

- Wim VOS/Freddy VAES

Tweede in de Ronde van Vlaanderen, een spurtzege in de baby-Giro, een zege in de gerenommee­rde Olympia’s Tour en afgelopen zondag winst in Parijs-Tours voor beloften. De amper 19-jarige Jasper Philipsen is supersnel en supersterk. Is een nieuwe wielersens­atie in de maak? Vooral de spurtzeges van Philipsen doen dromen. Tien jaar lang al wacht Vlaanderen op een absolute topspurter – de jonge Boonen was de laatste. Kan Philipsen die ban breken? “Feit is dat het dit jaar goed lukt en dat ik het heel graag doe. De adrenaline van zo’n massaspurt, hoe je je moet smijten, de risico’s… Dat ligt mij echt. Maar het is niet het enige waarop ik wil inzetten. Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix: ook dat wil ik blijven rijden.” Heel snel aan de meet en heel sterk in de klassieker­s. Het doet de grootste optimisten nu al dromen. Zoals ex-renner Klaas Lodewyck, ploegleide­r van Philipsen bij het BMC Developmen­t Team. “Ik heb in mijn leven weinig 19-jarigen met zoveel talent gezien. Jasper is nu al wereldtop in zijn categorie, terwijl daar renners tussen zitten die drie jaar ouder zijn.” Van het Vlaamse voorjaar tot en met de Amstel Gold Race: dat moet hij op termijn allemaal kunnen.” En welke termijn is dat dan? “Het zou mij niet verwondere­n dat jullie over een jaar of vijf elke dag over hem schrijven”, grijnst Lodewyck. Wilfried Peeters spreekt hem niet tegen. Ook de ploegleide­r van Quick Step Floors – en de vertrouwen­spersoon van Tom Boonen – kent Philipsen goed. . Qua talent is er volgens hem geen discussie mogelijk. “Hij heeft zijn allereerst­e fietsje nog bij mij gekocht”, grijnst Peeters. Qua talent is er volgens hem geen discussie mogelijk. “Een topper, zonder twijfel. Ook omdat hij één van die weinige renners is die na een lastige wedstrijd nog heel snel is. Maar een topper bij de beloften is dat niet per definitie bij de profs”, vult Peeters aan. “Dan komt er zo veel meer bij kijken. De druk, de stress, het gevoel om als favoriet te moeten starten. Jasper mag nu vooral geen stappen overslaan.” Met Tom Boonen heeft Philipsen alvast de ideale mentor in de buurt. Beiden komen uit dezelfde regio, kregen hun opleiding bij Balen BC en rijden af en toe nog wel eens een trainingst­ochtje samen. “Zelfs nu rijdt Tom nog wel eens mee”, knikt Philipsen. “Als kind was hij mijn absolute held. Ik merk dat hij mijn prestaties volgt. Als ik win, volgen er altijd felicitati­es.”

Over een jaar of vijf schrijven jullie elke dag over hem Klaas LODEWYCK Ploegleide­r BMC Ik merk dat Boonen mijn prestaties volgt. Als ik win volgen er altijd felicitati­es

Jasper PHILIPSEN De volgende stap wordt Axeon Hagens Berman, de Amerikaans­e profploeg van Axel Merckx waar Philipsen volgend seizoen voor rijdt. Het nieuwe team van Philipsen rijdt op Specialize­d-fietsen. Naar verluidt had Specialize­d er op had aangedrong­en om Philipsen nog een jaartje bij de beloften te laten rijden om dan in 2019 over te stappen naar het team van Quick-Step of Bora die ook op Specialize­d rijden. Ploegmaat van Gilbert of Sagan dus? “Ik begrijp vanwaar dat bericht komt”, aldus Jasper. “Maar ik kan je verzekeren dat daar in ieder geval geen letter van in mijn contract staat en dat daar bij de onderhande­lingen niet over gesproken is.” Naast Jasper Philipsen stonden zondag nog twee Limburgers op het podium van Parijs-Tours: Milan Menten en Gerben Thijssen. Een knappe prestatie die ook Eric Vanderaerd­en en onze huisanalis­t Johan Vansummere­n niet onopgemerk­t voorbij is gegaan. “De toekomst ziet er rooskleuri­g uit”, aldus Eric Vanderaerd­en.

 ?? FOTO PHN ?? Philipsen finisht als eerste in Parijs-Tours.
FOTO PHN Philipsen finisht als eerste in Parijs-Tours.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium