Het Belang van Limburg

“Golf is meest complete sport”

GASTON ROELANTS golft op zijn 80ste nog quasi dagelijks

- Xavier CHAMPAGNE

Golf is een sport voor alle leeftijden. Gaston Roelants bewijst dat quasi dagelijks op Avernas Golf Club. Daar loopt hij samen met maten oud-STVV-er André Vanfrausse­n en Guy Beckers zijn rondjes. Vlot en stijlrijk, zoals de olympische steeplekam­pioen in het begin van het jaar de horde van 80 jaar overschree­d.

“Die rondjes houden me superfit”, verklaart Gaston baron Roelants zijn nog steeds schitteren­de fysieke conditie. Wegens zijn grote verdienste kreeg Gaston in 2002 deze adellijke titel van Koning Albert II. “Gaston legt er wel steeds de pees op”, trekken zijn beide kompanen een pijnlijke grimas. “Hij houdt van tempo. We zien af… Hij strooit ook met tips. Waar we dankbaar voor zijn. Hij is immers zoveel beter dan wij.”

Schouderbl­essure

“Ik was ooit single handicappe­r”, pikt Gaston daarop in. “Ik heb die notering wel noodgedwon­gen uit handen moeten geven. Een aanslepend­e schouderbl­essure, na een afgescheur­de pees, hield me haast twee volle jaren van de golfbanen. Ik werd toen zowat gek. Zeker omdat de dokters me toen op het hart drukten dat het probleem niet oplosbaar was. Maar ik ben een doorbijter. Ik heb met die schouderbe­perking leren golfen en mijn swing moeten aanpassen. Een succes, zoals toen ik nationaal seniorenka­mpioen werd, zit er wel niet meer in. Het zal dus bij mijn… 444 overwinnin­gen blijven. Een Leuvense universite­itsstudent heeft dat ooit voor zijn thesis nagetrokke­n. Ook bij de 54 gouden medailles en 36 titels als Belgisch kampioen. Vierendert­igmaal in de atletiek en tweemaal als seniorenka­mpioen golf.”

“Of ik nog een golfdroom heb?”, herhaalt Gaston onze vraag. “Tokio 2020”, luidt het pertinen- te antwoord. “Deels omdat ik daar in 1964 tijdens de Olympische Spelen de gouden plak greep, maar ook om het golftornoo­i en onze Belgische toppers te volgen. Ik was immers dolblij toen er beslist werd golf opnieuw in het olympisch wedstrijds­chema op te nemen. Ik heb daar jarenlang voor geijverd. Rio 2016 bewees dat golf op de Olympische Spelen thuis hoort. Jammer dat Thomas Pieters daar net naast een medaille greep. In Tokio krijgt hij een nieuwe kans. Ook van Thomas Detry verwacht ik veel. Wat die in zijn eerste jaar op de European Tour presteert, is effenaf schitteren­d.”

Gezond

“Als gewezen topsporter duid ik het golfen aan als de meest complete sport die ik ken. Ook een erg gezonde. Al die uren in de open lucht in de volle natuur. Je haalt overigens niet alleen een frisse neus, je moet er ook je verstand bij houden. En ook dat is, wanneer je ouder wordt, erg belangrijk.”

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Gaston Roelants omringd door zijn Avernas Golf-maten Guy Beckers en André Vanfrausse­n.
Foto SERGE MINTEN Gaston Roelants omringd door zijn Avernas Golf-maten Guy Beckers en André Vanfrausse­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium