Het Belang van Limburg

Langste beverdam van Vlaanderen ligt aan Bosbeek

Vijf jaar na terugkeer bouwt Europese bever dam van 35m

- Roger DREESEN

De Europese bever heeft in de Bosbeekval­lei de langste beverdam van Vlaanderen gebouwd. De dam ligt op de kleine beek die aansluit op de Bosbeek en is vandaag al 35 meter lang. “Uniek in onze contreien”, zegt Jelle Van den Berghe van Natuurpunt Opglabbeek. “Langer als deze zal je ze in Vlaanderen niet vinden, werd ons bevestigd door onderzoeke­rs van universite­it Antwerpen.”

De Europese bever (castor fiber) is sinds vijf jaar thuis in de Bosbeekval­lei. Omdat de waterstand van de beek te laag was voor de bevers, gingen de dieren meteen aan het bouwen. “En ondertusse­n ligt er hier een spectacula­ire beverdam van circa 35 meter lang en een meter hoog. De dam ligt diep in het natuurgebi­ed en de bevers bouwen er nog steeds verder aan”, zegt Jelle Van den Berghe van Natuurpunt.

Waterpeil

Het waterpeil is in de Bosbeekval­lei van nature erg laag. Waar de waterdiept­e lager is dan ongeveer 50 centimeter, bouwen bevers dammen om het waterpeil te stuwen tot de gewenste hoogte. “Er is eigenlijk te weinig water voor de bever om naar voedsel te kunnen zwemmen. Daarom bouwen ze een dam dieper in de ontoeganke­lijke vallei van de Bosbeek, zodat het water hoger komt te staan.” De dam in Opglabbeek is uniek in Vlaanderen. “Langer dan deze zal ze in Vlaanderen niet vinden, werd ons bevestigd door Kristijn Swinnen van Universite­it Antwerpen”, gaat Van den Berghe verder.

Het water achter de dam overstroom­t vandaag ongeveer een halve hectare bos en natuur. Hierdoor ondergaat de Bosbeekval­lei een metamorfos­e. “Sinds de komst van de bever is er meer variatie en biodiversi­teit, goed voor het ecosysteem. De bevers creëren meer diverse natuur en daar kunnen andere soorten van profiteren.”

“De dam is gebouwd met modder, bladeren, afgeknaagd­e takken en boomstamme­n. In de Bosbeekval­lei, een snel stromende beek, is het waterpeil ondertusse­n met één meter gestegen.”

Maar niet iedereen is blij met de waterpeilv­erhoging door de bevers. Enkele jaren geleden bouwden de dieren nog een dam ter hoogte van het restaurant De Slagmolen. “Daar ging het over en dam van 4 meter breed, wat normaal is voor een beverdam in Vlaanderen. Om wateroverl­ast te voorkomen werd toen ingegrepen. De Bosbeekval­lei ligt in bescherm Natura 2000-gebied, dus daar is het hoger water geen probleem. Er kan ook altijd een ‘bypass’ worden aangelegd zodat de dammen, die beschermd zijn, behouden kunnen worden zonder te veel schade te veroorzake­n.”

Wildcamera’s

Noord-Amerikaans­e bevers bouwen dammen tot 800 meter lang. In Oost-Europa is dat maximum 150 tot 200 meter. “In België maken ze vooral in de snelstrome­nde beken van de Ardennen hun dammen. De grootste gekende beverje dam in de Ardennen was ongeveer 100 meter lang”, zegt Van den Berghe.

Inmiddels bouwden de Opglabbeek­se bevers al vijf beverdamme­n in de Bosbeekval­lei. De Limburgse populatie doet het dus goed. “In Vlaanderen tellen we 140 beverfamil­ies en hun aantal mag stijgen tot 180. Ze eten onder meer bladeren van de zwarte els en de populier. Bevers, hun holen, hun dammen, hun burchten en hun leefgebied zijn strikt beschermd door de nationale en Europese wetgeving. Ook het verstoren van de dieren is verboden.” De Universite­it Antwerpen doet onderzoek naar de bever in Vlaanderen. Onderzoeke­rs gaan na wat de habitatver­eisten zijn, en welke nog niet ingenomen gebieden geschikt zijn voor de bever. “De bever wordt gemonitord met camera’s om ze te beschermen. Later dit jaar kan iedereen onder leiding van een gids de beverdam bezichtige­n”, besluit Van den Berghe.

 ?? ROGER DREESEN ?? De beverdam is 35 meter lang, en heeft ervoor gezorgd dat het waterpeil van de Bosbeek een meter is gestegen.FOTO
ROGER DREESEN De beverdam is 35 meter lang, en heeft ervoor gezorgd dat het waterpeil van de Bosbeek een meter is gestegen.FOTO
 ?? FOTO HBVL ?? De bevers worden door wildcamera’s gefilmd.
FOTO HBVL De bevers worden door wildcamera’s gefilmd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium