Het Belang van Limburg

“Het landschap is verrassend mooi”

Vanaf zondag twee wandelrout­es open doorheen Herkenrode­bossen

-

Wie de Herkenrode­bossen, hun geschieden­is en het belang voor de natuur wil leren kennen, kan terecht bij een groepje stadsgidse­n die gisteren opgeleid werden in het bos. Zondag kun je met hen of iemand van RLH (regionaal Landschap Haspengouw en Voeren) of ANB (Agentschap Natuur en Bos) op pad. Later kunnen de gidsen via de dienst Toerisme ingeschake­ld worden. “Dit is iets compleet anders dan onze andere opdrachten”, lachen de gidsen. “Maar bijzonder fijn om te doen. We zijn hier op afgekomen uit pure interesse. Bovendien zijn we toch allemaal bezig met onze natuur en als er dan een nieuw gebied toegankeli­jk gemaakt wordt, wil je daar als gids alles over weten. We kijken echt uit naar zondag. Het gaat mooi weer zijn, het weer dat Herkenrode­bos verdient.”

De Herkenrode­bossen liggen ten zuidwesten van Hasselt, op de grens van Kermt en Stevoort. “Het is een afwisselen­d landschap met bossen, weilanden en akkers, bezaaid met kleine landschaps­elementen zoals hagen, houtkanten, knotbomen en poelen”, zegt schepen van Milieu Joost Venken (Groen). “We zijn dan ook heel blij dat we, naast het domein van Kiewit, met de Herkenrode­bossen nu een tweede poot in natuureduc­atie voor de Hasselaren kunnen openstelle­n.”

Abdij

In de 17de en 18de eeuw waren de Herkenrode­bossen eigendom van de abdij van Herkenrode. Het gebied bestond toen nog grotendeel­s uit één groot boscomplex met aan de randen weilanden en hooilanden met hagen en bomenrijen. De zusters haalden er hun houtvoorra­ad en lieten er hun vee grazen. De vele afwatering­sgrachtjes en houtwallen zijn nog sporen uit dit verre verleden. Vandaag is het landschap een mozaïek van bossen en restanten van het oude landbouwge­bruik.

Kamsalaman­der

De verdienste voor het heropenen van de Herkenrode­bossen als rezame creatieve zone ligt bij de Dorpsraad van Kermt. “Er zijn ook enkele speelzones voorzien en er zijn ecologisch­e maatregele­n genomen waardoor bijvoorbee­ld de vroegere visvijver is omgevormd tot een poel waar amfibieën zich thuis gaan voelen”, zegt schepen Del Re.

Stadsgids “En dus hopen we dat onder meer de kamsalamde­r hier weer een plek zal vinden. De Herkenrode­bossen herbergen nog enkele oude boskernen die het ideale leefgebied voor een aantal andere zeld- soorten vormen”, zegt projectmed­ewerker Eric van Esch van RLH.”

Wespendief

Zo zakt de wespendief, een roofvogel die overwinter­t in tropisch Afrika, elk voorjaar af naar de Herkenrode­bossen om er te broeden. Een andere schuwe bewoner is de hazelmuis. Die maakt een broednest en enkele verspreid gelegen slaapneste­n in stekelige struiken zoals bramen en sleedoorn.

Op zondag 15 oktober gaan de wandelrout­es officieel open. Tussen 14 en 15 uur starten begeleide natuurwand­elingen aan de parking op Ten Hove. Er zijn ook extra activiteit­en in het speelbos en de stadsimker vertelt over honingbije­n en wilde bijen. De wandelkaar­t met de routes is er gratis te verkrijgen. Daarna ligt deze op de dienst voor Toerisme aan 1,50 euro.

Dit is iets compleet anders dan onze andere opdrachten, maar het is bijzonder fijn om te doen

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Een aantal stadsgidse­n kreeg gisteren een opleiding tot natuurgids.
FOTO SERGE MINTEN Een aantal stadsgidse­n kreeg gisteren een opleiding tot natuurgids.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium