Het Belang van Limburg

‘The Guardian’ vol lof over Hasseltse Jeneverfee­sten

-

Komend weekend vinden in Hasselt de Jeneverfee­sten plaats. En dat is zelfs de Britse krant ‘The Guardian’ niet ontgaan. Die prijst het evenement zelf aan als een uitje voor de lezers, “op amper een uurtje van Brussel. Een festival waar de gin uit de fonteinen stroomt”. gin, wel jenever in Hasselt. Maar de verwijzing van ‘The Guardian’ naar het Borrelmann­eke en -vrouwke, waar de jenever volgend weekend een uur lang gratis stroomt, is best grappig. Tegelijk is de verwijzing ook begrijpeli­jk, want de Engelsen zijn echte fans van gin. Om tot hun gin te komen passeerden ze in de zeventiend­e eeuw bij de jenever uit de lage landen. ‘Back to the roots’, moeten ze op de redactie van ‘The Guardian’ gedacht hebben en dus gaat alle aandacht naar de jaarlijkse Jeneverfee­sten. Ook de stad wordt bewierookt: “Met kastelen bezaaide landschapp­en met weelderig groen en boomgaarde­n, en dat op een uurtje treinen van Brussel”, klinkt het.

‘The Guardian’ weet ook dat Hasselt de Belgische toplocatie inzake jenever is met onder meer het Nationaal Jenevermus­eum in de Witte Nonnenstra­at. “Daarnaast rijdt er ook een jenevertra­m rond, komt er een fanfare langs en zijn er heel wat pop-upbars die natuurlijk jenever schenken”, aldus de Britse krant.

“Dat we na ‘Het Belang van Limburg’ ook in ‘The Guardian’ scoGeen ren, wil toch wat zeggen. De echte toppers hebben we nu beet”, lacht de stichter-voorzitter van de Jeneverfee­sten Jean-Pierre Swerts. “We hebben jaarlijks echt wel enkele tientallen Britten over de vloer. Maar er is zeker van ons uit geen campagne gevoerd richting Engeland of zo. We denken dat toerisme Limburg en Toerisme Vlaanderen uitstekend werk leveren. We zijn er blij mee natuurlijk. En trots. Maar na dertig jaar durven we zeggen dat we ook niet zo verrast zijn. We hebben al journalist­en uit Tsjechië, Oostenrijk en zelfs Japan over de vloer gehad. En nu dus ‘The Guardian’.”

 ?? FOTO HBVL ?? In een online artikel prijst de Britse krant de Jeneverfee­sten aan.
FOTO HBVL In een online artikel prijst de Britse krant de Jeneverfee­sten aan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium