Het Belang van Limburg

“Voor elke tien nieuwe postbodes, stoppen er elf”

Tongerse postbodes leggen werk neer door te hoge werkdruk

- Dirk ROEFFLAER

In Tongeren is er gisteren geen post bedeeld na een spontane staking bij bpost. Om 7.45 uur legden de postbodes het werk neer uit ontevreden­heid over de te hoge werkdruk. Na overleg tussen de directie en de drie vakbonden is de directie om 11 uur buitengeko­men met beloftes, maar de stakers weigerden het werk te hervatten. “We eisen zelfs geen opslag, we willen gewoon leefbaar werk.” De postbodes protesteer­den tegen de te hoge werkdruk die hen wordt opgelegd sinds de reorganisa­tie in augustus. “We vragen ‘leefbaar’ werk, geen opslag. Er werd een dienstrond­e afgeschaft en dat werk werd verdeeld onder alle postbodes. Voor vrijdag werd een extra werkkracht beloofd, maar die is niet komen opdagen en vandaag heeft weer een collega zich ziekgemeld. Dat is de druppel die de emmer doet overlopen”, klonk het gisteren aan het sorteercen­trum langs de Luikerstee­nweg.

De afgeschaft­e ronde – Henis en Nieuw Tongeren – is goed voor 800 brievenbus­sen. “Volgens een berekening krijgen we vijf seconden om een brief in de brievenbus te deponeren. Dat is ondoenbaar. De bedeling van de kranten werd ook gechronome­treerd. We mogen niet meer links van de weg rijden en moeten telkens onze veiligheid­sgordel aandoen”, zucht postbode Jo.

Sommige postbodes hebben om 14 uur gedaan met hun ronde, anderen zijn pas om 17 uur terug binnen. “Ze kunnen hier geen mensen houden. Werkdagen van twaalf uren kloppen en dat voor een brutoloon van 1.700 euro. Wie wil dat nog doen? Als er hier tien personen beginnen, vertrekken er elf”, pikt Danny in. “Het volume aan post daalt, zeggen ze. Er worden inderdaad steeds minder brieven verstuurd, maar er komen wel steeds meer bundels van fabrieken, winkels of scholen bij. Door te staken, foppen we eigenlijk onszelf. Want de dag nadien moeten we de post die is blijven liggen, mee bedelen.” Toch zat de onvrede zo hoog dat er de rest van de dag gestaakt werd.

Nationale staking

Vandaag wacht er een nationale staking van de socialisti­sche vakbond, en dus is er weer geen normale postbedeli­ng. “Er is maandagoch­tend een werkonderb­rebereikt:

Postbode Danny king geweest. De mensen die instaan voor de postbedeli­ng hadden klachten over de te hoge werklast”, bevestigde Walter Van Wolputte, manager public affaires van bpost. “Na overleg tussen het lokaal management en de vakbonden werd er een akkoord de dienst voor de bedeling wordt versterkt met één extra persoon zodat het kantoor terug normaal kan werken. Die versterkin­g was voor maandag gepland, maar is door ziekte niet kunnen doorgaan.”

Om 11 uur kwam de baas buiten met het resultaat van het overleg met de vakbond. De eisen van de postbodes zouden worden ingewillig­d, maar ze weigerden nadien terug aan de slag te gaan. De stakende postbodes waren maandag niet erg onder de indruk van het akkoord. Ze vrezen dat de beloofde interimair de hoge werkdruk niet gaat aankunnen en het vrij snel zal laten afweten.

Werkdagen van 12 uren kloppen en dat voor een brutoloon van 1.700 euro. Wie wil dat nog doen?

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? De postbodes gingen gisteren niet meer terug aan het werk.
Foto TOM PALMAERS De postbodes gingen gisteren niet meer terug aan het werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium