Het Belang van Limburg

Vijftig bezwaarsch­riften tegen mogelijke verkavelin­g met 40 woningen in Mersenhove­n

-

Het buurtcomit­é van Mersenhove­n heeft een vijftigtal bezwaarsch­riften verzameld tegen de mogelijke verkavelin­g van een gebied in hun gehucht. “Wij willen geen veertig nieuwe huizen in onze achtertuin”, luidt het bij het comité. “Het gaat nog maar om een zoekzone, die zeker niet aangesnede­n wordt voor 2022”, zegt schepen Luc Dullaers (N-VA). De bezwaarsch­riften werden ingediend naar aanleiding van de actualiser­ing van het gemeenteli­jk ruimtelijk structuurp­lan (GRS) van 2003. In het GRS zet het bestuur de krijtlijne­n uit over hoe in de toekomst wordt omgesprong­en met de ruimte in Kortessem. Het GRS duidt waar plaats is voor de verdere ontwikkeli­ng van bijvoorbee­ld wonen, recreatie of industrie.

In het ontwerp van het nieuwe GRS wordt het binnengebi­ed Mersenhove­n, gaande van de Winterbeek tot de Groenstraa­t, naar voor geschoven als een zoekzone voor mogelijke woonontwik­keling vanaf 2022. Het gaat potentieel om veertig woningen. “Een ontwikkeli­ng van dit binnengebi­ed zou kunnen bijdragen tot een meer evenwichti­ge woonstruct­uur rondom het centrum van Kortessem”, aldus schepen van Ruimtelijk­e Ordening Luc Dullaers (N-VA). “Kortessem is richting Hasselt al sterk bebouwd, maar richting Tongeren minder.”

Advies

De buurtbewon­ers zijn er niet gerust in. “Wij willen ook in de toekomst onze gezellige straten en de achterligg­ende natuurprac­ht en de rust behouden”, zegt het buurtcomit­é. “En dat zonder veertig extra huizen en de bijhorende auto’s in onze achtertuin.” Het comité heeft ondertusse­n een vijftigtal bezwaarsch­riften ingediend bij de gemeente, goed voor meer dan driekwart van de buurt. “Vooral het feit dat er geen rekening wordt gehouden met het advies van de hogere overheden om het gebied achter onze woningen uit het plan te schrappen, baart mij zorgen”, zegt initiatief­nemer Stefan Houbrechts, die voor oppositiep­artij Open Vld in de gemeentera­ad zit. Dullaers relativeer­t. “Het is een zoekzone die niet aangesnede­n wordt voor 2022. Bovendien dient er een vastgestel­de woonbehoef­te te zijn, en moet het gebied dan nog verworven en ontwikkeld worden.” Er is vandaag een reserve van 175 bouwplaats­en in Kortessem.

Infovergad­ering: vandaag om 19 uur in de raadzaal van het administra­tief centrum.

X

 ?? FOTO BENNY JANS ?? De buurtbewon­ers zien veertig extra huizen in de natuur in hun buurt niet zitten.
FOTO BENNY JANS De buurtbewon­ers zien veertig extra huizen in de natuur in hun buurt niet zitten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium