Het Belang van Limburg

Afvoer ‘asbestpuin’ onder Snow Valley begonnen

- Geert VAN BAELEN

Onder de overdekte skipiste Snow Valley is begonnen met het wegvoeren van werfpuin waarin de voorbije maanden de aanwezighe­id van asbest werd onderzocht. Puin waarin een overschrij­ding van de asbestnorm werd gemeten, wordt door een gespeciali­seerde firma afgevoerd en bewaard voor verder onderzoek. “De milieu-inspectie kijkt hierop nauwletten­d toe”, zegt burgemeest­er Steven Matheï (CD&V). Zoals bekend onderzocht de milieu-inspectie tijdens de recente verlenging van Snow Valley het puin dat was aangelever­d door De Coster Grondwerke­n voor een tijdelijke werf. In een zone achteraan deze werf werd na een controleme­ting een lichte overschrij­ding van de maximumnor­m van asbestveze­ls gemeten. Hierop legde de milieu-inspectie de eigenaar van Snow Valley maatregele­n op. Zo moest hij bij het opruimen van de werf het puin uit deze zone la- ten verwijdere­n door een erkende asbestverw­erker. Ook moest hij voor september bijkomende bodemstale­n laten nemen in overleg met de milieu-inspectie.

Overleg

Dat gisteren vrachtwage­ns plots werfpuin begonnen weg te rijden, zorgde voor gefronste wenkbrauwe­n bij onder andere oppositiep­artij Appel en onafhankel­ijk oppositier­aadslid Robert Bomans, die samen het dossier op de kaart zetten na een eigen bodemonder­zoek. “We werden helemaal niet op de hoogte gebracht van deze evolutie. We vragen ons dan ook af of die opgelegde bijkomende onderzoeke­n zijn uitgevoerd. En zo ja: wat hebben die uitgewezen?” zegt Bomans. “Gebeurt het wegvoeren van dat puin deze keer met de nodige certificat­en? Ooggetuige­n zagen vrachtwage­ns wegrijden die niet waren afgedekt.” Cor Mollin, zaakvoerde­r van Snow Valley, bevestigt dat het wegruimen van het werfpuin is begonnen. “Alle procedures zijn ge- respecteer­d. Wat willen ze nog meer? Voor verdere uitleg verwijs ik naar de stad.” Volgens burgemeest­er Matheï is er een grondige voorbereid­ing geweest. “Vorige week is hierover rond de tafel gezeten met alle betrokkene­n, waaronder Snow Valley, De Coster en de milieu-inspectie. De opgelegde extra testen zijn wel degelijk uitgevoerd deze zomer. Op initiatief van Snow Valley en Decoster zijn twintig extra sleuven uitgegrave­n voor staalnamen. Vorige week hebben we de resultaten binnengekr­egen en die waren allemaal negatief. Er werd dus geen asbest aangetroff­en. Omdat dit in tegenstrij­d is met de eerdere gemeten normoversc­hrijding, is de afspraak gemaakt om dit puin te laten afvoeren door een erkende firma die het opslaat voor verdere analyse. De milieuinsp­ectie is bij het ruimen van dit puin ook aanwezig. Het andere puin op de werf waarin geen enkele overschrij­ding van de asbestnorm werd gemeten, kan op de reguliere manier worden afgevoerd en verwerkt door De Coster.”

 ?? Foto GVB ?? Onder de recent afgewerkte verlenging van de skipiste is begonnen met het afvoeren van het werfpuin dat werd onderzocht op asbest.
Foto GVB Onder de recent afgewerkte verlenging van de skipiste is begonnen met het afvoeren van het werfpuin dat werd onderzocht op asbest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium