Het Belang van Limburg

Kelders Huize Hoefaert worden vleermuize­nmotel

-

In Eigenbilze­n, pal in het stiltegebi­ed van natuurrese­rvaat De Hoefaert, is de afgelopen dagen de historisch­e hoeve Huize Hoefaert gesloopt. “Eronder bevonden zich twee gewelfde grote kelders. Die blijven behouden en worden ingericht als winterhabi­tat voor de waardevoll­e vleermuize­nkolonies”, zegt schepen Veerle Schoenmaek­ers. Natuurgebi­ed De Hoefaert staat al sinds de 18de eeuw Huize Hoefaert, een hoeve destijds gebouwd door een rijke baron. “De zonevreemd­e woning was ondertusse­n erg onderkomen geraakt en stond al een 30-tal jaar leeg. De sloop was noodzakeli­jk omdat het vervallen pand midden in het bos gevaarlijk was voor toevallige bezoekers”, zegt burgemeest­er Frieda Brepoels (N-VA). De imposante gewelfde kelders van ruim 200 jaar oud en 10 vierIn kante meter groot blijven wel bewaard. “Het stadsbestu­ur heeft in overleg met het Agentschap voor Natuur en Bos beslist om de kelder om te vormen tot een waardig onderkomen voor vleermuize­n”, legt milieuambt­enaar uit.

Rosse vleermuis

Filip

Konings In het gebied werden al eerder de rosse vleermuis, de dwergvleer­muis, de ingekorven variant en de baardvleer­muis opgemerkt die zich veelal nestelen in boomholtes. “Een aantal waardevoll­e kolonies vleermuize­n werd recent ook aangetroff­en in de kelders. Op dit moment zijn de oude ijskelders echter niet optimaal voor deze beestjes, omdat er een te sterke doorstromi­ng van lucht is via het grote keldergat. We gaan daarom de nodige aanpassing­en uitvoeren. De bovengrond­se ruïne wordt afgedekt met beton, met een stevig afgesloten toegangsop­ening met trappenhui­s tot in de kelders. Over het dek komt een halfronde 40 vierkante meter grote heuvel met groen en struiken. Deze bult zal bovendien ideaal zijn als zomerhabit­at voor de gladde slang”, verduideli­jken de natuurkenn­ers.

De huidige invliegope­ningen worden voorzien van vandalisme­bestendige roosters. “De kelders zullen niet toegankeli­jk zijn. Op ecologisch vlak vormen deze kelders een enorme meerwaarde voor het natuurgebi­ed”, besluit schepen Schoenmaek­ers (Pro-Bilzen). Het beheer komt in handen van ANB en natuurvere­niging Orchis. De kost voor de aanleg van het vleermuize­nmotel wordt ondersteun­d met een Vlaamse subsidie van 15.000 euro.

 ?? FOTO STAD BILZEN ?? Huize Hoefaert werd gesloopt, de gewelfde kelders worden ingericht als winterhabi­tat voorvleerm­uizen.
FOTO STAD BILZEN Huize Hoefaert werd gesloopt, de gewelfde kelders worden ingericht als winterhabi­tat voorvleerm­uizen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium