Het Belang van Limburg

PETER POSTELMANS “Mijn levenswerk komt ten einde”.

Vierdaagse topjumping krijgt geen vervolg meer in 2018

- Kris VAN LOO

Triest nieuws uit de paardenspo­rtwereld. CSIO Lummen, de Belgische landenprij­s, zal volgend jaar niet meer doorgaan. Opvallend, want de voorbije jubileumed­itie was de mooiste en beste in 25 jaar. Maar organisato­r Peter Postelmans hield er een financiële kater aan over en trekt er nu dus de stekker uit: “Ik ben in diepe rouw, er is een einde gekomen aan mijn levenswerk”, reageert Postelmans aangeslage­n.

Peter Postelmans bedacht jaren geleden een uniek concept en startte met het organisere­n van voorbereid­ende wedstrijde­n voor het buitenseiz­oen. Die Springtour was een schot in de roos, met weekends waarbij meer dan duizend paarden kwamen opdraven. Zo werd de Springtour ook de belangrijk­ste sponsor van zijn landenprij­s, die op zijn beurt uitgroeide tot de wereldtop. Postelmans slaagde erin om toe te treden tot de Divisie I-wedstrijde­n, waarvan er wereldwijd slechts acht zijn. Daar hangt evenwel een prijskaart­je aan vast: 2,3 miljoen euro. Maar die lucratieve Springtour­formule was andere organisato­ren niet ontgaan. Tot voor vijf jaar organiseer­de Lummen quasi exclusief. De voorbije jaren is er in dezelfde periode veel concurrent­ie bijgekomen, die allemaal een stukje van de taart opeisten. Het stukje dat voor de familie Postelmans overbleef, werd met de jaren kleiner.

“Het is een publiek geheim dat onze Springtour de CSIO over-

Peter POSTELMANS eind hield”, reageert Peter Postelmans. “Door de concurrent­ie hielden we rekening met een terugval van het aantal inschrijvi­ngen. Maar we hadden nooit gedacht dat het zo drastisch zou zijn. We zitten nu aan één derde van het oorspronke­lijke aantal paarden. Dan is de rekening snel gemaakt. We hebben alles geprobeerd, met veel investeerd­ers gepraat. Zelfs met de Limburgse Reconversi­e Maatschapp­ij. Feit is echter dat we zo’n 20 procent tekortkome­n. CSIO Lummen is mijn levenswerk. Dat het niet meer kan doorgaan, valt me heel zwaar. Ik ga momenteel door een rouwproces. We hebben vorig jaar opnieuw geinvestee­rd in onder meer nieuwe pistes. Onze landenprij­s in mei was de beste editie ooit. Ik ben echt in diepe rouw”, besluit Postelmans.

Net door het prijskaart­je staan weinig organisato­ren te springen om een landenprij­s te organisere­n, wat impliceert dat België volgend jaar wellicht geen landenweds­trijd heeft. Of er nog een Springtour in Lummen doorgaat, is vandaag koffiedik kijken. Er moet nog prijzengel­d uitbetaald worden en die rekening moet eerst vereffend worden.

Ik ben in diepe rouw, er is een einde gekomen aan mijn levenswerk

 ??  ??
 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? De 25ste editie in april was één van de beste ooit. Toch komt er geen nieuwe landenprij­s meer in Lummen.
Foto KAREL HEMERIJCKX De 25ste editie in april was één van de beste ooit. Toch komt er geen nieuwe landenprij­s meer in Lummen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium