Het Belang van Limburg

“We willen het record van Duitsland”

EDEN HAZARD hoopt op minstens vijf Belgische doelpunten

- Bart LAGAE

Eden Hazard (26) heeft plannen voor de laatste wedstrijd van de kwalificat­iecampagne. “Het draait tegen Cyprus om Jan Vertonghen, maar we willen ook het doelpunten­record in de kwalificat­ies breken.” Dat wil zeggen: hopen op vijf Belgische goals om beter te doen dan de 43 doelpunten in tien matchen van Duitsland. Terwijl Jan Vertonghen vanavond wordt gehuldigd als nieuwe recordinte­rnational (97 caps), kijkt Eden Hazard minzaam toe vanaf de zijlijn. De kapitein van de Rode Duivels rondde in alle stilte de kaap van de 80 caps in Bosnië en is nog altijd maar 26. “Ooit breek ik zijn record”, zegt Hazard met zijn gekende schalkse knipoog. “Want als Jan stopt ga ik nog

lang doorspelen.”

Ga je hem opnieuw je kapiteinsb­and aanbieden?

“Dat heb ik in Bosnië gedaan en hij zei nee. Ik heb geen idee waarom. Misschien is zijn arm niet dik genoeg? (lacht en spant zijn biceps op). Nee, Jan heeft het respect van iedereen. Hij is een tweede kapitein, net als Vincent (Kompany).”

Vijf keer scoren tegen Cyprus en jullie doen beter dan het record van 43 kwalificat­iedoelpunt­en van Duitsland. Is dat een doel voor jullie?

“We denken eraan omdat de journalist­en er al twee dagen over bezig zijn. Maar voor mij draait het toch vooral om Jan en zijn 97ste cap. Natuurlijk willen we het record breken maar belangrijk­er dan veel doelpunten scoren is een goeie match te spelen. Het een gaat ook niet zonder het ander.”

Verliep de kwalificat­iecampagne niet te makkelijk? Dreigt het verschil met sterke tegenstand­ers op het WK niet te groot te worden?

“Met alle respect voor onze laatste tegenstand­ers, tegen

Eden HAZARD kapitein Rode Duivels

Spanje zagen we dat we moeilijkhe­den hadden. We hebben nog enkele oefenwedst­rijden te gaan en ik hoop dat de bond enkele goeie tegenstand­ers vindt. Mexico en Japan in november zijn alvast twee leuke affiches. We beseffen dat we beoordeeld zullen worden in de matchen tegen sterke ploegen. Aan ons om er klaar voor te staan.”

Hoe ver zie je België geraken op het WK?

“Simpelweg zo ver mogelijk. Een pronostiek durf ik nog niet te geven. Er zijn nog enkele maanden te gaan en ik hoop dat iedereen een mooi seizoen doormaakt. Het hangt af van de loting, maar ook van blessures. Laten we zeggen dat het EK een teleurstel­ling was en we proberen beter te doen.”

Is het voor deze generatie de laatste kans?

“Voor de generatie die de Olympische Spelen heeft meegemaakt, zoals Kevin Mirallas, misschien wel, maar mijn generatie is toch een beetje jonger. En voor 2020 en 2022 zullen er weer nieuwe jongeren zijn die ervaring hebben opgedaan bij betere clubs. Toen ik bij Lille speelde, kreeg ik vaak het verwijt dat ik niet even goed was bij mijn club als bij de nationale ploeg. Sinds twee à drie jaar heb ik een stap hogerop gezet bij de nationale ploeg. Ik heb de kapiteinsb­and gekregen en we hangen nu ook veel beter aaneen als groep. We hebben echt zin om iets moois te realiseren met deze generatie, ook al weten we dat de concurrent­ie van de grote landen groot is.”

Met alle respect voor onze tegenstand­ers, tegen Spanje zagen we dat we moeilijkhe­den hadden

Na Bosnië zei je dat je niet altijd werd aangespeel­d toen je vrij stond. Kan Eden Hazard nog beter gebruikt worden in de nationale ploeg?

“Ik heb dat gezegd maar daarmee bedoelde ik niet alleen mezelf. Het gaat erom dat we soms nog te veel de verkeerde keuzes maken op het veld – collectief dan, mezelf inbegrepen. Als we in de laatste dertig meter vaker de goeie pass geven, kunnen we nog veel meer scoren. Daar werken we elke dag op training aan.”

In het voorjaar van 2016 was je twee maanden geblesseer­d geweest en was je in absolute topvorm tijdens het EK. Heb je geen schrik dat nu het omgekeerde gaat gebeuren?

“Het seizoen is nog lang en ik heb altijd gezegd dat ik op mijn best ben als ik de wedstrijde­n aaneen kan rijgen. Ik ben niet echt de man die zijn wedstrijde­n zal uitkiezen. En als ik dat toch zou doen… ik denk niet dat Chelsea het gaat laten gebeuren dat ik me spaar voor het WK (knipoogt).”

Je bent een van de drie Belgische genomineer­den van de Gouden Bal. Wanneer wint er eens een Belg?

“Ik denk dat er misschien wel vijf Belgen zijn die een nominatie verdienen. Voor mij is het geen persoonlij­k doel er bij te zijn. Ik probeer gewoon een zo goed mogelijk seizoen te spelen. Op dit moment komen we niet in aanmerking voor eindwinst maar misschien zitten er binnen enkele jaren één of twee Belgen in de top-drie.”

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Eden Hazard wil het doelpunten­record van Duitsland, “Maar het draait toch vooral om Jan en zijn 97ste cap.”
Foto PHOTO NEWS Eden Hazard wil het doelpunten­record van Duitsland, “Maar het draait toch vooral om Jan en zijn 97ste cap.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium